High Sport Svenska AB

Sommarbloggen

Postat av: Ola Hillberg den 10/07 - 2010 kl. 00:00:00

Kan inte hålla fingrarna i styr fast det skulle bli ett litet uppehåll i bloggandet, men nu när Spanien är i final i fotbolls VM väcks lite minnen till liv om alla resor jag har gjort för att besöka Boreal på vårkanten och kombinera det med lite klättring. Det var tyvärr några år sedan nu men vem vet det kan kanske återupptas om Boreal kan få en renässans om Spanien nu vinner VM vilket jag hoppas som klättrare eftersom Spanien nog har världens bästa klättring. I Spanien eller Katalonien bor ju även världens mest kända sportklättrare Chris Sharma men han klättrar med Evolv från Kalifornien som ju också gör fantastiskt bra klätterskor som dessutom säljer bra för oss och i USA är de numer nummer ett i antal sålda klätterskor. Det kommer en ny lite mer aggressiv modell som ger extra tryck på tårna genom en upphöjning i främre delen av skon som är specialdesignad av Chris Sharma. Den kommer till Sverige i höst hoppas jag och prototypen som jag såg när jag var i Kalifornien och även provade på foten är något speciellt. Den kommer att premiärvisas på mässan i Tyskland nästa vecka. Jag hoppas även Boreal kommer med något nytt intressant även om deras gamla modeller som Joker och Stingma fortfarande håller hög klass och framförallt mycket bra kvalité. Det som verkligen har upplevt en renässans är Spanien som klättermål och framförallt Rodellar dit många verkar åka och alla instämmer att klättringen är fantastiskt och det är otroligt vackert och att det går att bada i floden vilket kan behövas nu eftersom det är mycket hett där. Annika Frodi Lundgren som vi sponsrar kom just hem sa att det senaste dagarna var uppåt 40 grader och då ligger jag nog hellre i floden än klättrar. Det som var fantastiskt enligt Annika är att vattnet i floden går att dricka. Det är ett resemål som står högt på min önskelista och förhoppningsvis kommer det ett litet reportage därifrtån i höst.

Varför började jag skriva det här ju det var gamla minnen när jag åkte till Spanien för att få en första titt på nya modellerna från Boreal som skulle komma nästa säsong. På den tiden fanns det egentligen bara tre klätterskomärken och Boreal var det främsta tillsammans med La Sportiva och lite efter 5:10. Så det var en stor händelse när Boreal kom ut med en ny sko som på den tiden oftast var designad av John Bachar. Enligt mitt tycke tog John fram några riktiga urtyper av klätterskor som exempelvis Laser som var den första mjuka avancerade klätterskon, innan hade det bara varit tofflor som varit mjuka. Jag hade också förmånen att träffa John några gånger i Boreal fabriken i Villena utanför Alicante. Grundaren av Boreal Jesús var en äldre lite bister man som bara för några år sen pensionerade sig helt och det är numer de två sönerna som driver företaget. Jesús var som sagt var bister och old school så kritik var svår att framföra och om man tyckte något var svaret alltid att Wolfgang Güllish kunde klättra Action Direct i i ACE som redan då inte var den modernaste skon var det inte skorna det berodde på vilket var ett litet konstigt svar av en skotillverkare men så var det. Jesús var bister men gjorde faktiskt en prototyp åt mig efter mycket tjatande av mig och fick dåvarande exportmanagern Ernesto att nästan bryta ihop. Det blev ingen fortsättning av prototypen även om jag fortfarande tror på idén med en klättersko med rörliga tår som kanske kan bli något i Evolv regi vem vet. Ernesto var en mycket trevlig person som gillade att ta det lugnt och klättra lite och när han tog med mig på alla fantastiska Tapas ställen och barer vill jag tillbaka. Jag köpte även några Spanska CD som Ernesto tipsade mig om med skön Spansk musik även om den kan upplevas lite sliskig tycker jag den har mycket mer själ än exempelvis Julio Iglesias. Hon är fortfarande väldigt populär verkar det som och ett smakprov finner ni längst ner.

Men för er som orkar är det här länken till mitt gamla klätterreportage som skrevs för ca 15 år sedan: https://www.highsport.se/news/resa/blanca/blanca1.html

I reportaget finns det några gamla bilder också. Här på västkusten är det just nu skönt väder och ca 23 grader och jag ska klättra på Tjörnbroklippan i eftermiddag och kanske kommer med någon trevlig bild senare (ligger nu längst upp med något så ovanligt som Tjörnbroklippan i egen majestät en Lördag eftermiddag) men här är länken till Spanska musiken och jag hoppas Spanien vinner fotbolls VM i morgon. För er som gillar foto är det bara att njuta: http://www.youtube.com/watch?v=pbO3XuaSg1w&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=pbO3XuaSg1w&feature=related

John Bachar klättrar 1998 i närheten av Boreal fabriken i Villena.