High Sport Svenska AB

Psykisk analyse, 8b+ på kil!

Postat av: Erik Heyman den 16/06 - 2014 kl. 10:23:00

Psykisk analyse, lördag den 14 juni satt den, på årets första ledförsök. Granitgrottan var så gott som helt torr, ovanligt för att vara på försommaren. Känslan innan var att bara få det första presset ur vägen, det kändes för varmt för att jag skulle tro på det egentligen. Men, trots lite strul med kilarna innan kruxet, gick det vägen.

Jag har haft som projekt sen förra sommaren att göra den här leden på kil. I mina ögon är det en perfekt tradlinje: snygg, hård, brant och välsäkrad. Leden är dock bultad sedan tidigare, ett faktum som jag har utnyttjat när jag jobbat på den. Om den inte hade varit bultad hade det varit lite besvärligare att jobba in 

leden, brantheten gör att man fått topprepa med några kilar och friends för att hålla in repet. När jag har gjort ledförsök har jag gjort det i normal tradstil, dvs satt alla säkringar på lead. Vid ledförsöken tog jag bort slingorna ur bultarna för att inte kunna ”escapa” och ta i en slinga om det blir kritiskt. Eftersom man går på en bit till första säkringen använde jag en crash pad i starten. Jag satte sju säkringar på den cirka 15 meter långa leden, med andra ord är den mycket välsäkrad. Att göra den på egna säkringar gör att den blir fysiskt tyngre, jag satte två kilar i en rätt jobbig position precis innan kruxet. Den som bultat leden har tidigare sagt att han kan tänka sig att ta bort bultarna om leden görs på kil, vi får väl se vad som händer nu, i dessa tider med heta debatter om bultars vara eller icke vara på den Bohuslänska graniten.