High Sport Svenska AB

Klättring (sport) i Vilda Västern - Big Bear

Postat av: Ola Hillberg den 21/06 - 2010 kl. 00:00:00

Big Bear ligger på cirka 2000 meters höjd och är Kaliforniens populäraste skidort där det kommer massor av snö fast bara på bergen på ena sidan av sjön, i Big Bear är det alltid sol. På den andra sidan är det väldigt torrt och kallas High Dessert och det är där klättringen är. Big Bear är numera också känt för att den yngsta bestigare av Mount Everest endast 13 år kommer härifrån. Från början var det Indianernas och björnarnas land. Shoshone Indianerna kom till Big Bear för ca 2500 år sedan och kallade platsen Yuhaviat som ungefär betyder Pine skogs stället. När de vita med en grupp av 22 män kom ridande 1845 och såg denna vackra plats som kryllade av björn blev det snabbt ingen plats kvar för Shoshone Indianerna. Av Spanjorerna kallades Shoshone Indianerna Seranos som betyder ungefär bergsfolket. När sen William F Holcomb 1861 hittade guld i dalen som är uppkallade efter honom och där klättringen är blev det en väldig fart och mer än 1500 personer flyttade upp i dalen.

Holcomb dalen där klättringen är ligger lite högre än Big Bear på cirka 2200 meters höjd och det är extremt torrt där och jag förvånas över att något överhuvudtaget växer där men Pine träden är stora och det finns även en hel del blommor så det måste komma nederbörd. Klättringen sker på granit pinacklar som är relativt höga upp till 25 meter och lederna är mestadels i medel segmentet från 5:7 till 5:12. Vi använde oss bland annat av http://www.mountainproject.com som är en fantastisk hemsida där man enkelt kan selektera vilka svårighetsgrader, typ av klättring, område mm och då kommer förslag fram. Ska ta mig en närmare titt på den när jag kommer hem på onsdag för nu har jag begränsat Internet och tid. Den kanske täcker Europa också men om inte vore det en bra idé att starta med. Kanske något för en känd guide boks författare i Göteborg.

Det finns en klätteraffär i Big Bear men den har varit stängd när vi besökt den fast det står att den ska vara öppen och det var som en Ranger vi mötte i Holcomb dalen sa att i det är vanligt i Big Bear att man går på lunch och kommer tillbaka 4 dagar senare. Klättringen tycker jag är bra men inte toppklass utan det är mer naturen och miljön som gör det värt ett besök. Det är som sagt extremt torrt men temperaturen är ok cirka 22 till 25 grader och det blåser så det är behagligast att klättra i solen som står nästan precis rakt upp. Miljön och naturen är verkligen speciell och som jag hoppas framgår lite av bilderna och här tycker jag man kan tala om Naturens egna konstverk att då jämföra med motorcykeln på första bilden som också är ett konstverk skapat av människan. På helgerna drar massor av "bikers" upp till Big Bear från Los Angles mm för att även de njuta, jag har aldrig sett så många Harley Davidsson i mitt liv.

Nu är det hemresa och till sist vill jag bara berätta om sista kvällen med Sanük då alla var hembjudna till grundaren och en av ägarna Jeff Kelly på grillning. Jag hade förväntat mig ett en lyxig villa men inte. Jack bodde i en liten träkåk som han bott i 25 år med sin familj som visserligen låg väldigt bra till på gränsen till ett naturreservat och ett par km ner till stranden. För mig var det väldigt positivt att se att Jack som är grundare och som kommer med många nya idéer lever som han lär. Det är fantastiskt roligt att få arbeta med ett företag där grundare är involverad och en sympatisk person. </font></p>

See you soon guys and here is some music: http://www.youtube.com/watch?v=g3ZinGhUZ_8&amp;feature=related