High Sport Svenska AB

Klassisk vår klättrings premiär 15 april

Postat av: Ola Hillberg den 18/04 - 2010 kl. 00:00:00

Det kändes som att starta om på nytt igen när Janne ringde och föreslog topprepsklättring på Reselin väggen torsdag vid 4 tiden. Jag har nästan glömt hur man gör när man sätter upp topprep eftersom det inte händer så ofta nu för tiden. Resilin väggen kommer jag inte ihåg när jag var vid sist men en gång i tiden var den bara 5 minuters gång väg där jag öppnade min första klätter affär på Vagnmakaregatan. Det var ett rättså sjabbigt ställe ovanför en bilverkstad och på andra våningen där jag höll hus var det replokaler för mest hård rock band så det var livat både på dagar och på nätter. I huset intill hade dessutom Bandidos sin klubblokal men de gånger de kom och frågade efter eld eller dylikt på lördag morgon efter sina fester var de trevliga faktiskt...

Hur som helst så har jag tillbringat mycket tid på Resilin väggen men nu var det länge sen och blev lite förvånad när jag återsåg den för den moderata lutningen den har. Många av Göteborgs hårdaste turer sattes upp på den innan den branta klättringen tog över. Väggen är i alla fall mycket fin och det är bra kvalité på klippan. Back in the past var en av klättervärldens stora hjältar Wolfgang Güllish på besök i Göteborg för en bildvisning anordnad av Thomas Krainer som på den tiden var en distributör av klätterutrustning. Wolfgang var då klättervärldens största stjärna, han hade nyligen satt upp världens hårdaste led Action Direct som står i 9A och är fortfarande en av världens hårdaste sportklätterleder. Han hade även solo klättrat Seperate reality 1986 i Yosemity en jättelik takspricka högt över marken, första solo repitionen skedde 2005. Dessutom hade han varit i Himalaya på Trango Tower och kanske pricken över i ett varit stunt i cliffhanger och gjort alla berömda klätterscener där, således utan överdrift en välberest ung man med massor av erfarenheter. Wolgang och Thomas kom på besök till Hillbergs Klätteraffär som då var den enda i Göteborg och tillsammans med Buster i Stockholm de enda som fanns i Sverige. Busters var mer respektabel än mitt sjabbiga ställe. Jag kommer ihåg när Wolfgang går uppför den trånga trätrappan till affären där jag stolt ska visa runt, att han försökte dölja sitt skratt men misslyckades och nu såhär i efterhand förstår jag att han skrattade för han hade nog aldrig upplevt något liknande tll mystisk sjabbig klätteraffär ovanför en bilverkstad. Wolgang var mycket trevlig och skrev sin autograf på min lilla klättervägg med ett tiotal grepp som jag var mycket stolt över. Nu till själva poängen med allt att efter vi hade druckit kaffe tog vi en promenad till Reselin väggen för en eventuell klättertur. Nu blev det inget klättrande men Wolfgang poserade lite på vänsterkanten av Resilin där vi tog lite bilder. Detta var tror jag 1991 och Wolfgang dog i en bilolycka på Autobahn 1992 där han troligen somnade vid ratten. Wolfgang tyckte klippan var fin men han hade ju startat eran med brant klättring och redan då var Göteborgs hårdaste klippa en passerad epok som kanske får en renässans.

Nu tillbaka till nutid efter denna lilla återblick som Resilin gav. Inte helt ovanligt fick Janne förhinder men mina vänner Tomasz  och Piotr som båda kommer från Polen var med så vi var ett gott sällskap ändå. Jag hade förberett mig med att ta med 20 meter tubband som jag kom ihåg från förr i tiden att jag använde, många har statiskt rep men jag tycker det är bättre med tubband för det tar mindre plats och tål nötning bättre, nackdelen är att knutarna kan vara svåra att få upp. Tomasz och jag gick runt klippan och fann ett bra träd och ett litet enträd där vi fick backup och det gick väldigt smidigt. Repet löpte i två nya fina DMM Oval skruv, bra med ovala karbiner i toppfästet. Till slingorna runt träden hade jag Singing Rocks lilla fina D karbin Extasy. Det kommer definitivt att bli mer topprepsklättring i år så tack för det Janne även om du inte var med.

Skrivet av Tomasz Ratajczak 2013-11-29 18:29:05 Tack för en fin vårpremiär. Alltid lika trevligt att få klättra i sällskap med två gamla klätterrävar (fast man själv börjar bli rätt rävaktig...) Ännu roligare att omnämnas i samma post som Güllich :)