High Sport Svenska AB

Islands vackraste häst

Postat av: Ola Hillberg den 08/06 - 2010 kl. 00:00:00

Tror det var den Isländske nobelpristagaren 1955 Halldor Laxness som i en av sina böcker skrev om Islands vackraste häst som rådmännen på Island skänkte till den Danske kungen när Island var under de Danska köpmännens styre så långt fram som till 17 juni 1944 då Island blev helt självständigt eller om det är en Islands otaliga sagor. Ordet saga kommer från Island och betyder på Isländska muntlig berättelse. Islands vackraste häst skänktes till kungen och när rådmännen kom till Köpenhamn och slottet och fick de kungens barn använda Islands vackraste häst till lek blev de bestörta. På Island behandlas en Islandshäst med stor vördnad och kärlek. Symboliken i detta med att inte bli tagna på allvar och vara under en annan makt tycker jag är stark. Islandhästarna finns överallt på Island och de går ute i det fria i oftast stora flockar och verkar trivas bra med det fria livet i det öppna vindpinade landskapet.

Klättring är också en form av frihet och på Island verkar man ha en avspänd attityd till klättring vilket jag tror framgår av bilderna. Islands kändaste och bästa klätterområde Hnappavallaham ligger ca 35 mil från Reykjavik och ligger på öns sydligaste del just nedanför glaciären Vattnajökul som är Europas största glaciär och toppen på den är ca 2400 meter. Vi tillbringade två klätterdagar på klipporna som består av basalt som jag tror är slipat av vatten. Klippan är lite speciell men friktionen är förvånansvärd bra. Jag vet inte hur många leder det finns men säkert ett hundratal välbultade på klippan som är ca 5 km lång och bara en bråkdel har det gjorts leder på. De flesta leder är mellan 5:8 till 5:12 dvs. de ligger i femma till sjua registret. Även om höjden på klippan och kvalitén inte är i absolut toppklass så vägs det lätt ut mot hur fantastiskt vackert det är och att det är gräs under klippan överallt, ett paradis för den softa klättraren. Det tog några leder innan jag kom in i klättringen men under andra dagen kändes det bara bra att klättra på klippan och lederna vi gjorde var klart underhållande och tekniska med många problemlösningar.

En annan sak är att på de leder vi klättrade fanns det inget spår av krita eftersom det enligt Gudmund regnar bort. Det gjorde klättringen än mer intressant eftersom nästan överallt där jag klättrat syns det spår av krita. Det fanns även mycket bouldering och potentialen är enorm och bättre landningar finns nog inte på denna planet. Bilderna på klättringen är i tur och ordning bild från klippartiet närmast gratis campingen där det finns toalett och bänkar mm, även ett hus håller på att byggas. Sen är det Nanna som klättrar och observera och observera fågeln i bilden. Det är fåglar överallt och man klättrar alldeles bredvid stormfåglarnas bon och det verkar gå alldeles utmärkt bra. Sista klätterbilden är det Gudmund Söderin på.

Efter klättringen på söndagen på hemvägen gjorde vi en avstickare mot Geysir som är det ställe som har gett namn åt hete källor som sprutar vatten så kallade Gejser men det heter Stokkur tror jag. På vägen dit stannade vi för ett bad i en varm källa som rann ut i en kulle och bildade en bäck mitt ute på landet. Ett litet omklädningsrum fanns och bäcken var lite utgrävd. Vattnet är perfekt tempererat ca 30 grader och det är skönt att ligga och njuta när det är bara ca 10 grader i luften. Ni kan se på bilderna hur gott det är. Bilderna på slutet är från Geysir och jag tycker det passar bra med en eruption för Island som avslutning. Jag kommer med all säkerhet att åka dit snart igen och då önskar jag ha med mig en jeep med stora däck och då menar jag stora. Det var mycket vanligt förekommande med jeepar med jättedäck. Nu är jag strax på igen, denna gång till USA för vi är inbjudna till Sanuk möte i San Diego i Kalifornien vilket ska bli mycket spännande. Det var över 20 år sen jag var i Kalifornien och då i Joshua Tree och klättrade.

Kanske blir det ett återbesök där eller på något annat klätterområde.

Musiken på länken är från USA och talar för sig själv: http://www.youtube.com/watch?v=Eh44QPT1mPE&a=r6s2FdH-RFU&play