High Sport Svenska AB

Födelsedagar

Postat av: Ola Hillberg den 10/10 - 2010 kl. 00:00:00

Min gamle klätterpartner, mentor och vän Erik Ringius fyllde otroliga 65 år för några veckor sedan och jag var med på hans lilla tillställning som Rafael hade fixat hemma hos sig. Om Erik finns det otaliga historier och skrönor och på festen fick vi höra att vad jag trodde var skrönor faktiskt var sanna historier. Erik har varit förtegen om sina eskapader men med ålderns rätt kan han berätta men mer om det en annan gång.

Erik och jag klättrade mycket ihop i Alperna och Norge och det kommer mer bilder framöver. Dessa bilder är från när Erik och jag klättrade i Dolomiterna på Drei Zinnen och Cima Grande och den klassiska leden som går på nordväggen och är uppkallad av förstebestigaren Comici. Det var en gång i tiden en riktigt hård led som är 500 meter lång och cruxen är i början men sen är det fin 5 - 6 klättring i mycket dieder och beräknad tid är ca 8 - 10 timmar och tidig start rekommenderas. Ereik och jag hade åkt ner i min gamla Volvo som jag nu ser hade en cool registrerings skylt. Erik är teoretisk fysiker och är dessutom händig. När vi kom ner till Alperna och branta backar vägrade bilen att gå uppför men Erik klurade snabbt ut problemet och fixade flödaren med en gammal ölburk sen var det bara att gasa på. Vi låg över utanför bilen på natten och tror vi startade vi 4 tiden på morgonen, det finns en fin hytta annars men på den tiden var finanserna mindre bra och pengarna behövdes till annat. Att notera är Eriks klätterkläder som var hans favorit och det han alltid klättrade i nämligen fiberställ som inte är så vanligt i dag och var ej heller på den tiden..

Erik har nu mer eller mindre lagt klättringen på hyllan men kör desto mer motorcykel men jag hoppas att han ska komma i form igen. En liten Erik skröna som är sann är när Erik skulle komma i form och få rätt vikt åt han bara tomater i 4 veckor och det gav bra resultat.

En födelsedag till dök upp på fejan och det är Gudmund Söderin som har tagit oss med på fantastiska skidturer på senare år och han grattuleras också. En annan födelsedag är en idol till mig John Lennon som skulle fylla 70 år i går om han levat och då blir det lite musik förstås och jag har valt en av mina favoriter som är med Beatles. Denna låt är historia på många sätt för det var Världens första globala live televisions sändning som sågs av 400 miljoner människor och om jag är rätt underrättad gjordes live tagningen på Hawai.  John Lennon som skrev låten har i efterhand beskrivit den som en revolutionär sång: http://www.youtube.com/watch?v=r4p8qxGbpOk