High Sport Svenska AB

En påskhelg i Hurrungane i Jotenheimen (Jättarnas boning)

Postat av: Ola Hillberg den 07/04 - 2010 kl. 00:00:00


Hurrungane är det bergsområde i Skandinavien som har mest toppar över 2000 meter ett 30-tal, och de allra flesta av dem kräver klätterkunskaper eftersom topparna här är branta och vassa. Den mest kända är Stora Skagasstölstind med sina 2405 meter som jag klättrat flera gånger på sommaren/hösten. Jag har bara varit i Hurrungane på vintern en gång innan och då med min vän Erik Ringius för ett försök på Maradalsreaversen vilket så här i efterhand är en av de svåraste saker jag gett mig in på. Ska lägga över gamla bilder och visa lite. Hur som helst var detta besök ämnat som för skidbestigning och eftersom Påsken är "uppståndelsens" tid vad kan passa bättre än att gå till topps. Under våra fem dagar hade vi varierat väder med två bra dagar men blåsiga vilket gör att det blir kallt på fjället. Vi hade två relativt lyckade toppbestign ingar dels på Dyrhaugstind där vi kom till förtoppen som man normalt går till vid skidbestigning. Vi klättrade vidare på den vassa kammen till nästa lite spektakulära 
topp som är en förtopp innan riktiga toppen. Sista dagen kom vi även upp till toppen på Lauvnostinden. De andra dagarna var det besvärligt väder men vi var ute och hudade så långt och högt det kändes bra. Den sämsta dan åkte vi ner till Leirdalen som ligger lägre och lite mer skyddad för vind och där hade vi en fin dag på Hästen (berget heter så). Leirdalen var lite annorlunda och låg väldigt  avskilt avskuret från omvärlden med en liten bebyggelse på ett 10-tal hus med bara en smal slingrig väg uppför ravinen innan dalen öppnar sig.

Bildinformation. Bild 1: Drottningen Stora Skagasötind i vinterskrud. Bild 2: Nerför Dyrhaugstind. Bild 3: Kammen Dyrhaugstind. Bild 4: Mot andra toppen Dyrhaugstind. Bild 5: Mot toppen Lauvnostinden. Bild 6: Toppen Lauvnostinden. OBS BILDERNA ÄR KLICKBARA.