High Sport Svenska AB

World cup, Boulder – Laval

Postat av: Stella Plantin den 02/07 - 2014 kl. 12:08:00

Efter lite funderande hit och dit bestämde jag mig för att åka på årets sista världscup. Vi var bara två svenskar (Daniela Ebler och jag) som åkte denna gång, men vi mötte upp med våra fina vänner från Norge, Danmark och resten av världen.

Såhär i efterhand kan jag tänka att vi skulle ha åkt ner lite tidigare för att ha lite mer marginal rent tidsmässigt. På flygplatsen i Paris mötte jag upp med Daniela och Thilo och tillsammans bestämde vi oss för att hyra bil istället för att åka tåg, för vi skulle spara både tid och pengar på det. Det slutade dock med att priset blev ungefär det samma som om vi hade åkt tåg (eftersom vi hade glömt räkna in kostnaden för vägtullarna) och bilresan tog nästan dubbelt så lång tid mot vad tåget hade gjort (eftersom vi hade glömt att räkna in att det var fler än vi som skulle köra genom paris denna eftermiddag). Detta resulterade i att vi kom fram till hotellet väldigt sent på kvällen och fick dyka direkt i säng. Morgonen därpå skulle vi vara i isoleringen innan kl. 8, och lite halvt yrvakna traskade vi dit och insåg bittert att det inte fanns något kaffe på plats.

Hallen var en stor arena där de ställt upp fyra bouldersvampar uppe på scenen, och strålkastarna var alla riktade mot dessa färgglada väggar.  I publiken fanns både landslag, funktionärer, fransoser och en väldig massa barn. Barnen var där och hejade för fullt, både på sina landsmän men också på alla andra. De sprang omkring med pennor och papper, och samlade autografer från oss så fort vi klev ner från scenen. De franska favoritklättrarna fick tillslut säga åt barnen att ge sig, för annars hade de stått där än, och viftat med sina pennor.

Tyvärr kändes min egen klättring inte så bra denna dag. Det är svårt att veta om det beror på dålig sömn och lång resdag, för mycket eller för lite träning de sista dagarna, en allmänt dålig dag eller något annat. Oavsett vad det berodde på så kände jag att jag kunde ha klättrat bättre, men jag är glad och nöjd med helgen ändå. Jag tänker att en lite sämre tävling som denna kanske ändå kan göra gott, och lära mig något. Lite erfarenhet är nog bara bra och jag ångrar inte en sekund att jag deltog. Trots att jag tabbade mig en del, och tycker att jag kunde ha klättrat bättre, är jag nöjd att jag placerade mig topp 40. Jag tar detta lite som en bonustävling och ser fram emot VM i augusti.

Som vanligt var det helt fantastiskt att få se en världscupsfinal på plats. Både Akiyo (Japan) och Rustam (Ryssland) förtjänade absolut sina förstaplatser denna kväll. Båda två var mer eller mindre överlägsna och såg extremt stabila ut genom hela finalen. 17-åriga Miho (Japan) som tog silver, har varit väldigt kul att följa under året. Detta är förstå året hon får tävla som senior och hon har klättrat bättre och bättre för varje världscup. Henne kommer vi troligtvis se mer av i framtiden! I och med att detta var årets sista världscup så korades även de totala vinnarna och Akiyo (Japan) och Jan (Tyskland) tog hem detta. Innan denna sista deltävling stod herrarnas guld mellan Jan och Dimitry (Ryssland), och konstigt nog tog sig inte Dimitry vidare från kvalet denna helg, så det som brukar vara en fight in i sista stund i finalen mellan dessa två herrar var nu redan avgjort innan semifinalen, och Jan var alltså redan efter kvalet säker på att ha vunnit hela den kompletta världscupen.

Har ni inte redan sett finalen bör ni se den här: https://www.youtube.com/watch?v=sd31iiRL5F4

Jag tackar alla inblandade för en härlig helg och hoppas på fler härliga tävlingshelger i framtiden.

Text: Stella Plantin