High Sport Svenska AB

Himmelska tider! Norrland har flyttat söderut!

Postat av: Ola Hillberg den 08/12 - 2010 kl. 00:00:00

Jag som har tillbringat mina tidiga år i Hälsingland och Medelpad känns det som jag kommit hem igen med vinter vädret som råder med skön snö och möjlighet att åka skidor. Att åka skidor på vintrarna i Medelpad var lika naturligt som att nu träna klättring inomhus på vintrarna. Skidåkning och klättring är två sporter som kompletterar varandra bra.

För er som är yngre var 60 och 70 talet det så kallade flyttlassens tid då många från Norrland flyttade söderut där attraktivare och mer arbete fanns. Det var arbetsbrist på 60-talet i Sverige men den var ojämnt fördelad med brist söderut och i stora städerna. Det fanns till och med en rörelse som kallades "Vi flytt int" och det är tvärtom vad det är i dag med alla som vill flytta till större städer. Mina föräldrar flyttade dock till en mindre stad nämligen till Nässjö som ligger på toppen av småländska höglandet på ca 350 meters höjd och även kallas lilla Norrland och där var det också rejäla vintrar vad jag kommer ihåg på 70 - talet med massor av skidåkning i friluftsområdet Lövhult utanför stan. På 60 talet och stora delar av 70 talet rådde nästan konstant högkonjektur och det absolut inga problem att få jobb eller komma in på skola som vände 1977 med första riktigt kraftiga lågkonjukturen efter kriget och det var då jag började bli vuxen. Vad har detta nu med skidåkning och vintrar att göra kan man undra men om sambandet stämmer ska det nu bli bättre när vintrarna kommer. En annan sak är att man förr i tiden frös så mycket mer när man bara hade sin "täckjacka" men men nu kan man dra på sig sin lätta smidiga Mountain Equipment dunjacka efter skidåkningen och bara må bra. Bilderna är från i helgen och efter snön i början i veckan är det riktigt bra förhållanden för skidåkning.

Det verkar som många har svårt att svara på vilken fågel som aldrig vinner i förgående blogg och därför blir det en tävling med ett par fodrade Sanuk i i pris och frågan lyder: Vilken fågel är det som aldrig vinner och jämnt förlorar? Svar till ola@highsport.se