High Sport Svenska AB

Fri som fågeln i Costa Blanca

Postat av: Ola Hillberg den 30/11 - 2010 kl. 00:00:00


Det är skönt att känna sig fri även om det bara är för en veckas klättring i Spanien på Costa Blanca, lika fri som brevduvorna på bilden som var ett märkligt inslag i klättringen när den stora flocken svävade fram över slätten. Jag hoppas att det syns att duvorna var färgade så de såg ut som Paradisfåglar som drog fram i en kontrollerad flock på uppdrag från duvslaget alldeles intill den vackra klippan i Montesa. Klippan är kalk med sandsten på så den var lite speciell och väl värd ett besök även om lederna var korta. Kan även rapportera att vädret är kallt här i Spanien och det ligger snö uppe på topparna i Costa Blanca och regnet tar bort några klätterdagar. På bilden är det Piotr som klättrar en 6c+ och även jag även om jag faller på sista movet.

Klätterområden som vi har varit på är en liten klippa i närheten där vi bor i Abdet som utvecklats av Engelsmannen som hyr ut huset där vi bor, klippan var inget vidare utan mer som en turistfälla för att få huset uthyrt.  Det är fint i Abdet men nackdelen är att vägarna upp är väldigt krokiga och att det är som några andra svenskar vi träffade på Gandia klippan bättre att bo någonstans i Jalon Valley. Det bästa med Abdet är nog närheten till Gaudalest området som bara ligger ett stenkast i från och som vi var på sista dan men hade definitivt varit värt flera dagar. Vägen från Gaudalest ner till Bennidorm är också bra eftersom den är byggd för att köra upp bussar med turister till Gaudalest som är en vacker plats med byn längst upp på klipptornet. De har även en annan fascinerande specialitet nämligen att tillverka saker mikroskopiskt små så man får använda förstoringsglas för att se vad det är. Vi har även varit på Bellus klippan som låg fint men turerna var väldigt korta och vi åkte dit mest för att vädret var bättre i det hörnet.

Slutligen ett litet skämt eller gåta från Sten Göran angående fåglarna som vi såg och det lyder enligt följande: Vilken fågel är det som aldrig vinner?

Kommentarer (0) | Läs mer

Mountain Equipment möte och 50 års jubileum + addnature 10 år

Postat av: Ola Hillberg den 20/11 - 2010 kl. 00:00:00

Oj oj det är mycket jubileum just nu och det största är nog för oss att Mountain Equipment firar 50 års jubileum år 2011 men smygstartade redan nu när de visade upp nästa års kollektion. Mountain Equipment som startades av Paul Hutchinson började 1961 med att tillverka sovsäckar och dunkläder till de lokala och äventyrslystna klättrarna som bland annat den legendariska Don Whillians och 2011 års kollektion har helt riktigt lagt tyngdpunkten på dunprodukterna med ett fantastiskt fint och stort program och spännande nyheter.

För att nämna några den nya superlätta och varma Gasherbrum jacket som ska vara lika varm som en Annapurna men väger ett halvt kilo mindre. Min favorit var annars den nya Xero jacket med fast huva som är en riktigt minimalistiskt jacka som alltid kan ha med sig och ett måste på toppturer mm endast vägande 485 gram och tar nästan ingen plats alls. Ni kan se bild på den med den Kristoffer som är Norsk distributör och också hade den som favorit.

Tyvärr så glömde jag kameran på själva jubileet på kvällen men har kort i mobilen som jag ska ladda ner sen. Det var en retroperspektiv modevisning med alla gamla fina jackor som tillverkats under åren och till Ispo mässan i februari är det utlyst en tävling med fina pris till den som har den "finaste" och originellaste gamla Mountain Equipment produkten så är det någon som har något riktigt gammalt fint Mountain Equipment plagg hör av er till mig.

Knappt hemkommen från mötet var det att sätta sig i bilen för att vara med på nästa jubileum addnatures 10 år och invigning av deras nya fina och funktionella lokaler i Frihamnen. Det var en trevlig och genrös tillställning för alla som arbetar där och alla vi leverantörer. Temat var after ski som ni kanske kan se på de glada bilderna. Festen höll på nästan hela natten men inte riktigt för mig. En kul grej är att High Sport var en av de första leverantörerna till addnature. På den tiden för 10 år sen var det kontroversiellt med näthandel och det var många som var motståndare men nu är det mycket etablerat och addnature är föregångare och ett framgångsrikt företag.

Kommentarer (0) | Läs mer

Mountain Equipment 50 år 2011

Postat av: Ola Hillberg den 12/11 - 2010 kl. 00:00:00

Nästa vecka ska jag på möte i Manchester med Mountain Equipment som startade 1961 i Manchester och som vanligt titta på nästa års kollektion. Årets kollektion av dunkläder är den största och finaste hittills med mängder av modeller och färger. Vi har haft lite strul med leveranserna i år och vår huvudsändning är kraftigt försenad men kommer till i sista veckan i november vilket är efterlängtat eftersom det vi hittills har fått hem har sålt nästan slut.

Det blir ett litet speciellt möte med lite firande bland annat en speciell film som kommer att visas även för allmänheten med de betydelsefullaste alpinisterna i Mountain Equipments historia bland annat med Doug Scott, Reinold Messner och Stephan Venables. Jag hoppas någon kommer själva.

Dave Macleod kommer opckså att visa en film från Ben Nevis. Dave är ju en av världens främsta trad klättrare och sponsrad av Mountain Equipment. Dave är också en sportklättrare av världsklass och har fina träningstips som du kan läsa på www.8a.nu

Återkommer med liten rapport från mötet nästa vecka.

Foton: Hire Kurkako och Claire Macleod

Kommentarer (0) | Läs mer

Går en stund på jorden!

Postat av: Ola Hillberg den 07/11 - 2010 kl. 00:00:00

Kommentarer (0) | Läs mer

Pieps lavin säkerhetsutrustning

Postat av: Ola Hillberg den 02/11 - 2010 kl. 00:00:00

Denna vecka har jag en gästbloggare som är min kollega Bibi som jobbar mest i Stockholm från vårt kontor där men hon är även ute och reser runt en hel del i Sveriges avlånga land. Under veckan som gick var hon med på Pieps första internationella möte för samtliga distributörer runt om världen. För er som inte är bekant med märket så är Pieps en av de ledande tillverkare när det gäller lavinsäkerhetsprodukter som transceivers m.m. Pieps första analoga transceiver kom ut i början på 1970-talet.

Här följer Bibi´s inlägg...

På söndagen blev det alpinstart, dvs uppstigning i god tid före tuppen för att flyga till Graz  kl 07.00 och med en mellanlandning i det vackra Wien som tyvärr helt låg i moln.

Graz ligger i Steiermark är Österrikes näst största stad efter Wien. Graz ligger inte långt från den slovenska gränsen och omges av ett vackert landskap med kullar och berg i horisonten. Eftersom det ligger nära Adriatiska havet så är det ofta varmt men snön och vintern finns inom ca 2 tim bilfärd.
Graz är en mycket historisk stad med många vackra gamla byggnader samt flera universitet men även med moderna inslag som nya konstmuseet och snömannen vars fästmö har smält till en pöl. OBS Pölen finns där även när det är 30 grader varmt.

Måndagen startade med ett besök på Seidel Electronics (ägare och tillverkare av Pieps) som ligger strax utanför Graz. Vi fick följa produktionen en PIEPS DSP. Intressant att följa processen och tillverkningen.  Av bilderna att döma ser vi ut som ett gäng doktorer på rond men så är inte fallet utan det är bl a kretskorttillverkning vi studerar.

Pieps hade veckan innan tillsammans med sin amerikanska distributör, Liberty Mountain varit en av årets sponsorer av ISSW (International Snow Science Workshop). En sammankomst där världens främsta forskare på området möts. Marcus Eck från Pieps öppnade mötet med ämnet Objektiv testning av transceivers. Pieps har arbetat med att ta fram metoder för att testa transceivers på ett objektivt sätt. Problemet idag är att det inte finns någon gemensam vedertagen metod för att t ex testa prestandan och det kan inträffa att den som annonserar mest får bättre testresultat alt. att testarna är vana vid vissa typer av transceivers, etc. 

Med fokus på objektivitet presenterade Pieps tre metoder på ISSW  för att just testa den tekniska prestandan (obs inte funktionalitet)  på ett objektivt sätt. Testet går ut på att testa 

  • räckvidd (och då användbar räckvidd)
  • 3:e antennens prestanda (gäller endast 3 antenners transceivers) 
  • korrekthet i digitala riktningsangivelser.

På tisdagen gjorde vi samtliga tester med de mest förekommande transceivers på marknaden. Det var mycket intressant att ta del av resultaten och jag tycker att alla som åker ofta med transceiver skall testa sin. Vid testningen framgick det att den 3:e antennen hos vissa har för kort räckvidd och blir som en 2-antenners, dvs två med maxivärden,  att ju mer korrekt flaggningsfunktionen vid multipelsök ju sämre räckvid till nästa offer och fungerar endast tillförlitligt om 2:a offret låg inom 5-7m från det första. Stora problem om offret låg på 20m avstånd och en gammal analog hittades inte alls. Har du en gammal transceiver så testa avvikelsen från 457 kHz. Standarden för moderna transceivers är avvikelser från bandbredden på  +- 80  Hz. Pieps DSP har en funktion där du lätt kan testa en annan tranceivers avvikelse dessutom har DSP en scannfunktion som ökar bandbredden och tar upp avvikelser på +- 500 Hz. Då vet du att du inte missar någon. Pieps DSP har tveklöst den främsta användbara räckvidd (distans + riktning) och bäst räckvidd vid multipelsök och en 3:e antenn med perfekt precision. Viktigt att känna till om Pieps flaggningsfunktion. Den fungerar utmärkt om man gör på rätt sätt, i stället för att sänka sig och trycka ännu mer så tag ett steg tillbaks och tryck. 

Du som vill kan ta del av testmetoderna och testa gärna med den kompis du åker ofta med. För det är främst den transceivern du måste förlita dig på om du turar mycket och professionell hjälp är långt borta.

FÖRSTA 4-ANTENNERS TRANSCEIVER PÅ MARKDEN..
Pieps nya transceiver Vector med GPS support och 4 antenner kommer att bli mycket intressant.
Räckvidden på den kommer att blir ca 80m i cirkulär form.  Den kommer att visas på den stora tyska mässan ISPO i februari 2011, det ser vi fram emot. Vector kommer att bli mycket enkel att använda. Nyhet är att den har en fjärde utanpåliggande antenn. Infälld antenn ger sändläge och utfälld antenn sökläge. Genom att ha en antenn utanför kan man maximera verkan och interaktionen mellan respektive antenner.  GPS gör sökvägen kortare till offret eftersom man inte behöver följa fältlinjerna från sändande transceiver utan kan gå på GPS punkter. Så snart transceivern automatiskt registrerat 3 punkter så kan den räkna ut riktningen till offret.

Kommentarer (0) | Läs mer