High Sport Svenska AB

Mässfeber i Fredrichshafen

Postat av: Ola Hillberg den 19/07 - 2010 kl. 00:00:00

Efter några år av dåligt mässväder med regn och kyla blev det i år det motsatta med tryckande värme. På torsdagen när vi kom ner var det 33 grader men dagen innan hade det varit 38 grader så det var varmt. Här på västkusten har det inte varit så varmt så det var skönt att uppleva några ljumma kvällar på uteserveringarna i Lindau där vi bodde i år som ligger i Östra kanten av Bodensee och gränsar till Österrike. Lindau är en gammal fin stad med vackra hus och byggnader och man känner kulturens vingslag när man vandrar där eller går in på någon restaurang från 1800 talet även om vi satt ute och njöt av värmen. Problemet med värmen är att hotellen i Tyskland inte har air condition (om man inte bor på lyxigare hotell förstås) så det blir varmt på natten och man drabbas av mässfeber vilket tror jag gör att jag ligger i sängen och skriver detta drabbad av andra vågen av mässfeber vilket kanske kan bero på att jag badade i sjön i en hamn där vattnet inte var det renaste. Avsikten var att ta ett bad i det Romerska badet som det skyltades till men när jag glad i hågen kom dit för att betala inträde visade det sig vara privat och bara för medlemmar så jag fick simma omkring bland båtarna i en hamn vilket kanske inte var helt lämpligt för hälsan.

Vi var på mässan i 2 ½ dag och det var fullt upp i stort sett hela tiden med besök hos våra leverantörer och några kunder att visa runt och hel del kontakt med vänner i branschen vilket alltid är lika roligt så det är bara att konstatera att vi behöver mer tid. Som sagt vi besökte alla våra leverantörer och vi har beslutat sen innan att göra vissa förändringar i vårt produktutbud och den största förändringen är att vi kommer att sluta med Millet men vi kommer att fortsätta med repen men dem kommer vi att ta direkt från Cousin som tillverkar repen åt Millet. Det är exakt samma rep men de kommer att heta lite annat förutom Quartz som har samma namn och glädjande nog kommer priset att bli lite lägre. Det känns lite extra roligt för mig också eftersom Cousin var det första märke jag började distribuera men när de började samarbeta med Millet var jag tvungen att köpa via Millet men nu är det ändrat delvis beroende på att Lafuma group som äger Millet har haft finansiella problem och många förändringar har skett bland annat med rättigheterna till repen och förändringar i agenturerna. I dagsläget vet vi inte om någon ny kommer att ta över agenturen för Millet i Sverige. En verklig tråkig händelse på Millet är att min vän Martial Mioli har gått bort när han var på ett arbetsbesök i Vietnam på skofabriken. Martial har jag känt sen början av 90 talet då jag distribuerade hans eget framgångsrika klätterskomärke One Sport som sedermera blev uppköpt av Millet. Martial var den person på Millet som jag hade vänskaplig kontakt med och han tog mig med på små klätterturer och bouldering när vi hade möten. Han var en duktig klättrare inom alla discipliner och även våghalsig skidåkare och den första som hoppade parapent från Dru. Vi hade länge planerat att göra en längre tur i Alperna men nu blir det aldrig av. Martial begravdes i Chamonix i våras där han bodde.

Den andra förändringen vi gör är att vi slutar att distribuera Camp för att koncentrera oss mer på DMM och Singing Rock som kommer med en ny mycket fin kollektion av lätta selar i moderna material. Singing Rocks alla karbiner som är prisvärda är dessutom Hot Forged (varmsmidda) vilket gör karbinerna eller hårdvaran starkare. Hjälmar kommer vi också att arbeta med Singing Rock vilka har lätta fina hjälmar och sen har vi Metolius Safe Tech Helmet vilken ju är både lätt och extremt säker.

Nyheter var det gott om hos våra leverantörer och jag har ju redan nämnt några men för att i korthet gå igenom dem.

Mountain Equipment har en ny designer som heter Sam och har arbetat för Nike med kläder och detta var hans första kollektion för Mountain Equipment eller delar av deras sommar kollektion som han tagit fram. Det är ett jättelyft med modern design, fina färger och en ungdomligare lock. Det ska bli riktigt kul att få visa den på Svenska mässan på Fiskartorpet.

Evolv gör som vanligt ingen besviken och fick mässfebern att stiga ordentligt när Brian visade upp den nya högpresterande klätterskon med det supercoola namnet SHAMAN. (En Shaman reser med hjälp av sina kraftdjur, (skor) och andehjälpare till andra delar av verkligheten för att hämta kraft eller information till den här delen av världen) Kan det bli bättre? Jag har sett protypen innan och nu hade den blivit ännu bättre och det skulle göras några små kosmetiska förändringar till innan den var färdig. Det enda tråkiga är att leverans kommer först i början av nästa år.

Evolv hade än mer nyheter i form av en juniorsko, en ny färggrann Demorto och kritpåsar som är stickade i Peru. Och som inte detta var nog kommer de med en ny serie av Trail skor som jag brukar vara skeptisk till men detta är bra. Jag har redan provat ett par och det är inga vanliga trail skor utan mer en löparsko med trailegenskaper. Som Jay designer beskriver dem är det en Trail sko men med DNA från en löparskor. Jay tror jag vet vad han pratar om eftersom han har arbetat som designer på Montrail men slutade där när de blev uppköpta. Alla skor har Evolv gummi med kraftiga dubbar för att ge bra grepp men stora nog för ge bra friktion på klippa och med hård kant för bra kantgrepp. Hälen har en sned skåra vilket motverkar pronation och ger bra balans. Foten sitter långt ner i skon vilket gör att man har mycket bra kontakt med underlaget. Jag ser fram mot att testa den mer när mässfebern lagt sig.

DMM håller som vanligt världsklass och kommer ut med några nya sling set för sportklättring. En ny repbroms med snedskuren fåra som en chikan vilket gör att den passar bra och låser bra för rep i olika diameter.

Metolius hade en hel del små och stora nyheter bland annat en liten HMS formad karbin, ny stor crach pad och nya snygga kritpåsar.

Singing Rock som jag nämnde tidigare har en helt ny serie av lätta selar som såg och kändes fantastiskt fina.

SOTO från Japan med sitt fantastiska kök är det oklart om vi kommer att bli distributörer för eftersom Tryggve Alm från Norge vill ha hela Skandinavien. Det är inte första gången Norrmän agerar på detta sätt utan inte nöjer sig med sin egen marknad utan vill åt Svenska marknaden också. Det är tråkigt men affärslivet är ibland hårt och tufft och vi kan inte göra så mycket utan bara hoppas.

Walltopia och HRT grepp som byggt många väggar i Sverige visade upp sina nya moduler med riktigt naturtrogna sprickor som ni kan se på bild.

Cousin som vi startar om med har ett nytt tre klassificerat som är 8,9 mm och kan användas som dubbelrep, twinrep eller enkelrep. Ni som klättrar med dubbelrep tänk på repet bara kan användas som antingen halvrep eller twinrope, ni kan aldrig mixa de två sätten dvs har ni börjat klättra med båda repen iklippta måste ni fortsätta så eller har ni börjat med ett rep iklippt måste ni fortsätta så och inte lägga dem dubbelt. Detta är rätt logiskt eftersom om man mixar blir det olika längd vid ett fall och repen kan enkelt brännas och gå av vilket inte är speciellt kul.

Terra Nova till sist men inte minst men absolut lättast och guldmedalj för bästa produkt på hela mässan för sitt otroligt lätta tält 1,5 personers dubbel duks tält med absid under ½ kilo, 480gr tror jag det var, magi är kanske är rätt ord.

Nu orkar jag inte skriva mer och ni orkat garanterat inte läsa mer och om ni orkat läsa hit är det inte dåligt. Jag återkommer om andan (shaman) faller på med min sommardeckare novell som är påhittad men bygger på händelser som har inträffat "klättersko döden"!

För att fortsätta Shaman temat så förknippas oftast en Shaman med Indian kulturen så här kommer lite passande musik med bilder: http://www.youtube.com/watch?v=2Pen8GoXPq0&feature=related