High Sport Svenska AB

Kalifornien

Postat av: Ola Hillberg den 15/06 - 2010 kl. 00:00:00

Det tar några dagar bokstavligt att landa i USA och Kalifornien. Direkt från flygplanet in Los Angeles rusningstrafik efter att ha stigit upp 4 på morgonen tillbringat ca 20 timmar att resa och tidsomställningen gör att klockan egentligen är 1 på natten. Det är vägar och bilar överallt och stora är de och jag får intrycket att Kalifornien bara består av vägar och bilar. Vi har ställt in GPS på Evolvs kontor och fabrik Bueno Park och utan GPS hade vi nog fortfarande irrat omkring i Los Angeles jättelika vägnät. Dagen efter får vi se Evolvs fabrik där de sätter samman skorna och det är ett arbetskrävande imponerande hantverk. Ovandelen av skorna kommer från fabriken i Asien och sulorna sätts på i fabriken i USA. Skorna går igenom olika stationer där gummit limmas fast och sen in en värmemaskin och efter bankas gummit fast med en specialhammare sen in en maskin där skon kyls ner. Därefter slipas gummit ner och skon är färdig. På bilden är det Brian som är en av ägarna och Bibi som står i lagret.

Vi åker söderut mot San Diego där det ska finnas bra sportklättring men lyckas ej få tag på någon guide på REI affären. Vi kollar på nätet och dagen efter beger vi oss mot El Cajon där klippan ska ligga men efter ett par timmars irrande i bilen ger vi upp och börjar leta efter tänkbara affärer där guide kan finnas vilket tar ett par timmar till innan vi hittar en ny REI affärer precis där vi startade på morgonen. Klockan 3 är vi framme vid klippan eller där stigen börjar. Bibi har sagt att det är ½ timmes anmarsch men när jag tittar står det 1 ½ timme. Vi börjar slokörade gå på stigen och möter en klättrare som vi frågar vart klippan ligger och han pekar långt mot horisonten där en liten pyramid syns, han hade varit på en klippa lite närmare bara tre kvarts anmarsch men den är inte med i guiden. Innan han går iväg avslutar han med att vi ska se upp för ormar som brukar vara i farten sent på eftermiddagen. Det var slutet på den klätterdagen men vi vandrar en stund på stigen och nu tycker jag att jag börjar uppleva Kalifornien på riktigt och det är vackert och när en orm dyker upp på stigen på tillbakavägen och det som känns som dagen är fullbordad.

Dagen efter kan det inte misslyckas, vi är uppe tidigt och kommer fram till parkering vid 10 tiden och verkar vara först på plats. Vandringen upp till klippan är nog den jobbigaste jag gjort till en sportklättrar klippa som vid närmare beskrivning i guiden är beskriven som ett multi pitch område. Vi är själva där förutom några ödlor, örnar vilka jag tror är av sorten Golden Eagle som seglar majestätiskt långt uppe i skyn, små fåglar som ser ut som kollibris så det är fridfullt. Vi försöker lokalisera några lätta leder men på dessa är bultarna choppade och jag startar på en led som är för svår så det blir att fira av. Humöret börjar svikta och det är väldigt varmt men då kommer två muskulösa grabbar från US Navy (troligen de enda som orkar gå upp till denna klippa). De har en bättre guide bok och vi lyckas lokalisera några riktigt fina leder att klättra.<span style="mso-spacerun: yes">&nbsp; </span>Det känns som det har varit en rättså lyckad dag ändå fast det inte blev så mycket klättring utan mer hiking och stela ben. Vi får också tips om bättre sport klätter områden vilka vi efter Sanuk mötet ska försöka oss på. Bilden näst längst ner är det de två Navy killarna som klättrar tredje replängden på Leonids 5:9 Funderade lite vilken musik som skulle kunna vara passande och fastnade för denna som jag tycker speglar influenserna och det multikulturella i Kalifornien med en musiker född i Mexiko men uppvuxen i Kalifornien.

http://www.youtube.com/watch?v=ACdwCIld3kE