High Sport Svenska AB

Progression DVD - reflektioner

Postat av: Ola Hillberg den 04/03 - 2010 kl. 00:00:00

På tågresan upp till Stockholm passade jag på att se den någorlunda nya DVD'n Progression med många av klättervärldens stora stjärnor. Filmen har flera intressanta vinklingar som förhållandet mellan hård träning och bara klättring där man får se den klättrare som nog tränar absolut mest och hårdast i världen och som lite surt konstaterar att klättring är enkelt och att det är träningen som är det hårda. Mannen som säger detta är Spanjoren Patxi Usobiago och får vår egen monsturöst tränande Johan Luhr's träning att verka som en piss i Mississippi. Motsatsen till Patxi är då en av klättervärldens största stjärnor Chris Sharma som aldrig tränar någonting annat än klättring. Det är intressant att ställa dessa kontraster mot varandra. Det ges också en bra inblick i tävlingsklättringen och spännande bilder från tävlingar. En annan vinkling i filmen är också den nya generationen unga klättrare i förhållande till den "äldre generationen" som Tommy Caldwell som tar med sig talangfulla ungdomar till det fantastiska Rocklands i Sydafrika. Vi får även följa med några Amerikanska ungdomar som helt respektlöst åker över till England för att klättra Grit Stone på ett helt nytt sätt. Vi får också se den nya superstaren Adam Ondra möta Chris Sharma som jag fortfarande tycker fortfarande är kungen. Filmens höjdpunkt är förstås Chris Sharmas klättring av Jumpo Love i Mohab öknen, det gav i alla fall mig svettiga händer. Det är en mycket imponerande tur på en avsides plats vilket filmarna har fångat bra, det är överhuvudtaget bra miljöbilder vilket får mig att längta mot sydligare breddgrader. När jag var i USA i januari drack jag en väldigt god öl från ett mikro bryggeri med det lite roliga namnet DEATH MOHAB vilket nog säger lite om miljön där men ölen var desto mer svalkande.
4m-1.jpg

4m-2.jpg


4m-3.jpg