High Sport Svenska AB

Fint väder i Alta

Postat av: Ola Hillberg den 28/01 - 2010 kl. 00:00:00

28j-1.jpg28j-2.jpg28j-3.jpgEfter 5 dagar av mycket snö och molnigt väder var det i dag strålande sol och mörka goggles på. Jag utlovade några puder bilder och det här är vad jag lyckas prestera vilket inte är så dåligt med tanke på att det var tre dagar sen dumpet kom. All skidåkning i Alta är i princip offpist och det är bra standard på de som åker här och dessutom finns det väldigt många lokals som jobbar här mm som är snabba på att ski out. Jag är ändå imponerad att det finns så mycket bra snö kvar tre dar efter ett dump. Här är några bilder från dagen. Det är stor skillnad på hur man åker offpist här jämfört med i Europa. Här i Alta är all offpiståkning kontrollerad dvs områderna man åker på är "säkrade" de har kontrollerats av skipatrull. Det går oftast till så att de skjuter med snökanoner och utlöser eventuella laviner, man ser tydlgt var de skjutit för snön är svart där. Efter ett snöfall låter det som ett litet krig. Själva offpiståkningen får man bara göra genom att gå in genom öppna "gates" och då kan man åka allt under. Systemet fungerar bra men det snabbt rusning när de öppnar upp ett nytt område. Reglerna är strikta och det är dryga böter och upp till ett halvårs fängelse om man åker på ej öppnade områden.