High Sport Svenska AB

Lavinkurs med Gluggen på Skistore Göteborg

Postat av: Ola Hillberg den 30/11 - 2009 kl. 17:11:00

27n-1.jpg27n-2.jpg27n-3.jpgVar inbjuden till Skistore för att demonstrera vår nya lavinsäck - airbag från Snowpulse. Det är en ryggsäck som man genom att utlösa kan blåsa upp vid lavin och gör att man flyter ovanpå lavinen. De studier som har genomförts visar att det är bästa sättet att skydda sig om man hamnar i en lavin, överlevnadsprocenten är 98%.  Detta då till motsats vad Gluggen berättade att utan lavinsäck dör 20% om de hamnar i en lavin och de övriga har man ca 12 minuter på sig att hitta med sin lavinutrustning. Man förstår då vikten av att ha ändamålsriktig utrustning och som man har tränat på. Detta var den tredje fullsatta (25 personer) lavinkursen som Skistore anordnade tillsammans med Gluggen som är auktoriserad bergsguide. Gluggen la stor vikt på att kunna bedöma miljön och vad vädret har för inverkan och inte ge sig ut i terräng där det är uppenbara faror. Om lavinkunskap kan man på Göteborgska säga kommer att öka lavinartat eftersom alltfler kör offpist och går med stighudar.  Ett bra initiativ av Skistore och Gluggen. Snowpulsesäcken jag visade upp är deras nya Proride på 15 liter, en liten smidig säck som man knappt märker att man har på sig, vikt ca 3kg med cylinder.