High Sport Svenska AB

Lavinkurs med Gluggen på Skistore Göteborg

Postat av: Ola Hillberg den 30/11 - 2009 kl. 17:11:00

27n-1.jpg27n-2.jpg27n-3.jpgVar inbjuden till Skistore för att demonstrera vår nya lavinsäck - airbag från Snowpulse. Det är en ryggsäck som man genom att utlösa kan blåsa upp vid lavin och gör att man flyter ovanpå lavinen. De studier som har genomförts visar att det är bästa sättet att skydda sig om man hamnar i en lavin, överlevnadsprocenten är 98%.  Detta då till motsats vad Gluggen berättade att utan lavinsäck dör 20% om de hamnar i en lavin och de övriga har man ca 12 minuter på sig att hitta med sin lavinutrustning. Man förstår då vikten av att ha ändamålsriktig utrustning och som man har tränat på. Detta var den tredje fullsatta (25 personer) lavinkursen som Skistore anordnade tillsammans med Gluggen som är auktoriserad bergsguide. Gluggen la stor vikt på att kunna bedöma miljön och vad vädret har för inverkan och inte ge sig ut i terräng där det är uppenbara faror. Om lavinkunskap kan man på Göteborgska säga kommer att öka lavinartat eftersom alltfler kör offpist och går med stighudar.  Ett bra initiativ av Skistore och Gluggen. Snowpulsesäcken jag visade upp är deras nya Proride på 15 liter, en liten smidig säck som man knappt märker att man har på sig, vikt ca 3kg med cylinder.

Kommentarer (0) | Läs mer

MONKEYSEEMONKEYDO

Postat av: Ola Hillberg den 27/11 - 2009 kl. 17:08:00

27n.jpgNu har vi fått hem filmen och den finns för försäljning på i vår nätbutik och på Fabben. Tror att addnature ska ha den också på måndag. Jag tycker det är årets bästa klätter DVD. Den består av fyra korta filmer mellan 10 och 20 minuter. Alla dessa filmer ger för mig ett annat perspektiv på vad klättring är, jag tycker är befriande att se nya infallsvinklar på klättringen som frångår de konventionella uppläggen av en klätterfilm. Vad som gör filmerna extra förtjänst är musiken som är positiv typ klassisk britt pop av hög klass om man nu gillar den typen. Lite kort om filmerna. Slate Monkey är i mitt tycke den blekaste med klättring i annorlunda miljö i gammalt stenbrott med den legendariska originella klättraren Jonny Dawes. Single-Handed ger mig ett nytt perspektiv på klättring och en förståelse att vi har olika förutsättningar. Den är också läskigt spännande och att Kevin använder sig av de bästa klätterskorna förstår jag eftersom han är mer beroende av fötterna än andra. Little Big Walling Madagascar är hård crimp klättring i en mycket annorlunda miljö, vilket är bra filmat och får mig att drömma bort. Hey Presto är kronan på verket och tar det underskattade säkringsarbetet till en högre dimension. Bra musik och riktigt kul.

Kommentarer (0) | Läs mer

Renovering/byte av mattor Fabben 1-2 december

Postat av: Ola Hillberg den 25/11 - 2009 kl. 17:10:00

Delar av boulder-rummet avstängt tisdag och onsdag 1-2 december
Klätterfabriken ska nu fixa tjockmattorna i boulderrummet. Därför kommer stora delar av boulder-rummet att vara avstängt för arbete.Det som kommer att vara avstängt är självklart de dåliga mattorna (ni som tränar vet vilka det är), samt taket/överhänget (ytan behövs för att kunna arbeta).

Arbetet påbörjas tisdag 1/12 och avslutas onsdag 2/12, eventuellt tidigare. Förhoppningsvis kommer mattan vara färdig för ett träningspass redan på onsdag kväll, men inte med säkerhet.Vi uppdaterar nyheten så snart vi vet när mattan kommer att vara klar

Ring till Fabben om ni undrar något 031-335 82 30.

Kommentarer (0) | Läs mer

Möte med Naturkompaniet västra regionen

Postat av: Ola Hillberg den 24/11 - 2009 kl. 17:04:00

24n-1.jpg24n-2.jpgJag var inbjuden till möte med Naturkompaniet och dess butikchefer i västra Sverige för att berätta lite om High Sport och de produkter vi har.

Naturkompaniet är vår största kund så det var en ära att få berätta lite om High Sports historia som i korthet började som en liten klätteraffär i Utby 1988 ovanför en bilverkstad med en ökänd MC klubb som närmaste grannar.

Naturkompaniet har många av de produkter vi är agenter för som Millet kläder, Mountain Equipment sovsäckar, Extremities handskar och vantar, Sanuk sandaler, Ruffwear hundprodukter, Pieps lavinutrustning och i vissa butiker klätterutrustning.

På bilden Naturkompaniet västra regionens butikschefer med flera med Extremities mössor Power Dry Beanie.

Kommentarer (0) | Läs mer

Möte Fabben

Postat av: Ola Hillberg den 20/11 - 2009 kl. 16:50:00

Vi hade ett trevligt planeringsmöte där vi bland annat beslöt att anordna en öppen Boulder tävling lördagen 12 december som då kommer att sammanfalla med Göteborgs Klätterklubbs Julfest som anordnas för första gången. Julfesten kommer att hållas på Fabben. Vi planerade även lite annat som en liten ombyggnad av receptionen som kommer att ske innan Jul. Fabbens egen julfest för personalen kommer att hållas lördag 19 december.
När jag var på Mountain Equipment mötet fick vi en ny DVD Monkey seemonkeydo som jag såg på planet hem och det gjorde resan väldigt kort för en av delfilmerna av totalt 4 stycken var den roligaste jag sett i år och den heter Hey Presto.  Den ger en högre dimension och kredit till det ofta försummade säkringsarbetet. De andra tre delfilmerna var också mycket bra. Vi ska försöka få hem filmen för försäljning och återkommer med mer reflektioner efter att jag sett den en gång till.

Kommentarer (0) | Läs mer

Plas y Brenin, möte med Mountain Equipment

Postat av: Ola Hillberg den 18/11 - 2009 kl. 16:49:00

18n-1.jpg18n-2.jpg18n-3.jpgBefinner mig just nu på Mountain Equipment möte där dom visar upp nya kollektionen inför vintern 2010-2011, det vill säga nästa års kollektion. Det är en väldigt lång dag när hela kollektionen ska gås igenom framförallt när vi är främst intresserade av dunkläderna och lite andra godbitar. Här i Wales har det varit riktigt busväder med mycket kraftigt regn och blåst. Nu har det slutat regna och det är bara blåsten kvar, inga större katastrofer dock bara lite översvämningar bland annat vägar. Några bodde på andra sidan floden och fick vada på bron i morse.  Plas y Brenin är fint även i dåligt väder, det ligger vid foten av Snowdonia som är Wales högsta berg 1080 meter. Naturen påminner lite om svenskt fjällmiljö. Vad jag hört är detta vaggan för Storbritanniens klättring. Förra gången jag var här hade vi tid att vandra upp på Snowdonia och passerade då fina klippartier bland annat slaps of Mallory där han tränade inför sina Everest expeditoner.

18n-4.jpg

Theri från Frankrike prövar den nya fina Himal jackan
18n-5.jpg
Kristoffer från Norge likaså

Kommentarer (0) | Läs mer

Klätterfabrikens existens?

Postat av: Ola Hillberg den 16/11 - 2009 kl. 16:45:00

16n-1.jpg16n-2.jpg16n-3.jpgEn av de vanligaste frågorna jag får är om jag vet något om rivningsplanerna för Klätterfabriken. Vad jag vet är följande:
- Inga beslut är fattade och beslut kommer tidigast att tas tidigast hösten 2010.
- Vad jag hört kommer beslutet att innebära att Klätterfabriken kommer att vara kvar.
- Om beslut att riva kommer det att tidigast ske år 2014 troligtvis senare.
- Om rivningsbeslut verkställs kommer vi att erhålla ersättningslokal och vi kommer då att bygga upp Fabben större och bättre.

Så ni kan klättra i lugn och ro på Fabriken i några år till. Vi kommer inom kort att renovera större delen av nedslagsmattan i boulderrummet genom nytt spärrskikt och nytt överdrag. Vi har just fått in nya Core grepp vilka kommer upp inom några dagar. Erik med flera bygger nytt hela tiden. Inom nån vecka får vi en ny stor sändning av HRT grepp i polythyren som gör dem lätta och kan ej gå sönder. Att tillverka polythyren grepp är miljövänligar än tillverkning av vanliga grepp.

 

 

 

 

Kommentarer (0) | Läs mer

Free Radicals på Berns salonger i Stockholm

Postat av: Ola Hillberg den 13/11 - 2009 kl. 16:04:00

13n-3.jpg13n-1.jpg13n-2.jpgNär jag går här i höstrusket känns det som en kick att fått se Free Radicals nya film 618 och i den givetvis massor av SNÖ! Filmen fungerar bra som en inspirationskälla med massor av härliga klipp från hela världen. Filmen är proffsigt filmad med bilder från lite annorlunda mindre ställen för att nämna några Rumänien och lilla Borgafjäll här i Sverige vilket gör den intressant, givetvis är det bilder från kända ställen också. Som gammal alpinist var det extra kul att se bilderna från försöket att åka skidor ner för Kanchenjunga världens tredje högsta berg. Jag tyckte det var riktigt kul att se Free Radicals och att den visades på anrika Berns gjorde det bara festligare. Vad jag kunde se var det fullt på första visningen och vad jag hörde körde de en visning till senare på kvällen.

Om du funderar på att köpa nya freeride skidor har vi fjolårets ZAG modeller till mycket trevligt pris i vår outlet. Vi har även fått in årets modeller av ZAG. Den 12-14 december kan du passa på och testa ZAG om du råkar befinna dig i Åre. Vi kommer som vanligt att vara med på Åres SNÖ, TEST OCH FEST under Luciahelgen. Ett gyllene tillfälle att testa alla modeller gratis och träffa oss.

 

 


Kommentarer (0) | Läs mer

The Sends

Postat av: Ola Hillberg den 11/11 - 2009 kl. 16:02:00

Några reflektioner om The Sends.
Nu när hösten och mörkret verkligen har kommit är det en bra tid att titta på DVD och i går var det en sådan kväll då jag såg The Sends. För det första tycker jag det är bra och kul att det görs Svenska klätterfilmer, det behövs mer! Jag tycker kvalitén på fotot i filmen genomgående är bra och klätter scenerna är bra gjorda. Höjdpunkten i filmen är när Stefan Rasmusson är med och inte bara därför att vi numer sponsrar honom.  Jag tycker att Stefan är en ovanlig klättrare och Shawn lyckas bra med att förmedla Stefans personlighet, faktiskt riktigt roligt när Stefan kör iväg på vespan med all utrustningen. För övrigt är det trevligt att få möta alla klättrare i filmen och se dem klättra och genomföra sina projekt. Speciellt roligt tycker jag att det är mer filmat av miljöerna i denna film.
Om jag nu ska ge någon kritik känns det konstigt att inte en enda tjej är med. Däremot är det väldigt mycket badpojkar och avsnitten med vattenklättring känns lite för långa med tanke på att det är så få som sysslar med det. Jag tycker också eller tror att det saknas ett riktigt manus, jag tror att filmen hade blivit mycket bättre med ett bra manus. Hur som helst är det en bra film som är sevärd med sköna klättrare i i Svenska fantastiska miljöer.

Kommentarer (0) | Läs mer

Annika Frodi-Lundgren

Postat av: Ola Hillberg den 10/11 - 2009 kl. 15:52:00

10n-3.jpgVi är glada över att börja sponsra Annika Frodi-Lundgren som har arbetat på Klätterfabriken sedan tidigare med bland annat barnklättringen. Annika är 25 år och har klättrat i 8 år. Tidigare höll hon mest på med sportklättring men har under senare år även börjat gilla trad klättring. Det hårdaste hon har klättrat är 8a+ i Frankrike. Här är några bilder när hon tränar i Fabriken.

 

 

 

 

 

 

10n-1.jpg
10n-2.jpg


Kommentarer (0) | Läs mer

Tvätt av dunjacka

Postat av: Ola Hillberg den 08/11 - 2009 kl. 15:49:00

Min favorit dunjacka var i stort behov av en tvätt efter några års användande med oljespill på t.o.m. Jag inköpte duntvättmedel hos Fjällsport och tvättade jackan i 30 grader (ulltvätt). Efter körde jag den i torktumlaren på lägsta värme i ett par timmar med bollar för att fördela dunet. Det blev fantastiskt bra, jackan ren och fin och med mer loft. Lightline är absolut min favorit bland dunjackorna, den är lagom varm, lätt och smidig och går ner långt bak och med huva. Den har Drilite coating som gör den mycket vattentålig och nästan vindtät. Passar perfekt till det mesta.

8n-1.jpg8n-2.jpgGammal trotjänare i nytt skick

Kommentarer (0) | Läs mer

Annorlunda klättring

Postat av: Ola Hillberg den 07/11 - 2009 kl. 15:48:00

I helgen fick jag prova på lite trädarbete när jag hjälpte en bekant med att såga ner grenarna på en stor gran som börjat luta. Han ville ta ner grenarna först så att granen inte skulle blåsa ner och att lättare kunna fälla den utan att skada bodarna. Det var intressant och faktiskt kul att få prova på lite riktigt arborist arbete. Som utrustning använde jag arbetsselen Singing Rock RL Sit och som säkerhetsslingor ca 2m dynamiskt rep som gick runt trädet. Repet reglerades med gri gri. Som extra slinga hade jag en Reactor med inbyggd falldämpare. Till detta behövdes det 4 karbiner. Motorsågen hade jag i ett litet repsnöre fäst i selen med en karbin så den kunde hänga när jag klättrade.

7n-1.JPG7n-2.jpg

Kommentarer (0) | Läs mer

Besök av Johan Luhr

Postat av: Ola Hillberg den 06/11 - 2009 kl. 15:46:00

I veckan har vi haft besök av en av våra kändaste sponsorklättrare Johan Luhr från Stockholm (ursprungligen från Dalarana) som har varit och tränat lite på Fabben. Han håller på att bygga en klättervägg hemma i samma lutning som den han klättrar på i bilden. Johan fick begagnade grepp av oss och han ville bara ha slopar så han kommer nog att bli starkare än nånsin.. Johan är en av de klättrare som vi sponsrat längst, i 20 år tror jag. I början med Boreal skor men nu är det Evolv han kör i, för bouldering gillar han Optimus Prime och sport generellt Pontas och om det är grymt brant Predator. Han ska nu också pröva Defy eftersom Johan Gross lovordar dem och de är lite bredare än Pontas. Johan är också sponsrad med Millet produkter
6n-1.jpg

Kommentarer (0) | Läs mer

Metolius

Postat av: Ola Hillberg den 03/11 - 2009 kl. 15:43:00

I dag fick vi 1,2 ton Metolius sändning via båt från Kina bestående av många greppbrädor som ni kan bli starka av. Det var mycket grepp också och krita. Åke och jag hade det kämpigt att lasta av allt manuellt och ställa in det på lagret.

Kommentarer (0) | Läs mer

Första posten på den nya bloggen

Postat av: Ola Hillberg den 02/11 - 2009 kl. 15:37:00

Första händelsen på bloggen är några bilder från Kjugekull där nästan hela High Sport tillbringade en härlig helg i fantastiskt väder på Bäckaskogs slott vandrarhem och lagade mat i Gula villan. Vi startade vid lunchtid på fredag den 30 oktober 2009 från Göteborg för att angöra Örkelljunga ett par timmar senare för en fika på konditoriet och proviantering inför helgen. Det blev tre fyra rätters både fredag och  lördag kväll och alla rätter med naturliga råvaror inga halvfabrikat.
1-8.jpg
Alla hjälpte till med matlagningen, lördagens meny var blomkåls soppa till förrätt, rotfruktsgratäng med älgstek till huvudrätt (Erik åt vegetariskt), ostbricka efter och till dessert äppelkaka med egen tillagad vaniljsås.

1-7.jpg
Vi bouldrade faktiskt också hela lördagen och nästan hela söndagen och en del svåra problem gjordes av Erik, Niklas och Johan som bl a sände det gåtfulla folket under överseende av Carl-Ola Boström som hade vänligheten att vara deras ciceron och vårt trevliga sällskap på kvällarna. Kalle är fantastiskt duktig och det är en njutning att se honom i aktion på Kjuge även i halvskadat tillstånd, han gjorde också det gåtfulla folket.
Nu blev det inte så mycket boulderbilder eftersom vi prioriterade att bouldra men några bilder blev det från bl a Casperssons arete som Erik gör och även Johan gjorde. Ni kan njuta av några höstbilder från det vackra Bäckaskog och Kjugekull.
1-4.jpg
Per Forsberg sänder Bild Niklas
1-5.jpg
Erik sänder Casperssons arete
1-6.jpg
Jag (Ola) sänder med stor skräck mödomsprovet, bild Niklas
1-3.jpg
Kalle sänder Bild Niklas
1-1.jpg
Bäckaskog slottspark bild Erik
1-2.jpg
Vid sjön bild Ola

Kommentarer (0) | Läs mer