High Sport
Magazine
resmål Stranda - nära himlen
av Ola Hillberg
 
Stranda - nära himlen

Här kommer lite tips för den som vill åka till Norge och Sunnmörsalpane för att göra toppturer. Stranda är en liten ort som ligger i Vestlandet vid Sunnylvsfjorden som mynnar vid det mer kända Geiranger. Stranda ligger vid havsnivån och omges av mäktiga fjälltoppar åt alla väderstreck.

För några år sedan uppmärksammades Stranda genom en artikel i en Norsk skidtidning som ett av Nordens bästa offpistskidåkningsställen.

Blåhornets högsta punkt mitt i bilden Blåhornets högsta punkt mitt i bilden
Några göteborgare som jag känner hade varit där tidigare under året och dom ratade lyriskt om skidåkningen. Tänkte att det kunde vara värt att testa. Vi beslöt oss för att åka dit en vecka i slutet av Mars för att se om det stämde. Vi är eller var båda noviser när det gäller topptursåkning.

Tinden efter toppturen Tinden efter toppturen Resan från Göteborg tar ca 10 till 12 timmar, mest på bra vägar. Vi valde att köra förbi Stryn så vi kunde njuta av att vara omgiven av kalfjället. Väl framme i Stranda hade vi hyrt en hytta på Osens camping som skulle vara vår bas.

Första dagarna använde vi oss av liftsystemet för att snabbt komma upp på höjd. Vi gjorde några lättare kamvandringar och kunde på så sätt nå bra offpist även om det inte var helt orört. Ju längre man orkar gå på kammarna desto mindre folk är det som åkt.

Efter några dagar kände vi oss mogna för första toppturen som efter råd från lokal-befolkning blev Blåhornet på 1478 meter. Under helgen hade det varit folk där från den lokala turföreningen så det var lätt att hitta vägen upp på berget. Turen går i dalgångar och pass i moderat lutning i lavinskyddad terräng. På slutet rundar man Blåhornet där vi vände men man kan relativt enkelt ta sig upp till toppen.

Vi försökte göra två toppturer till varav en var till Dalmanshorn där vi vände pga an lavinfara och beslöt oss att gå upp till Tinden i stället, en närliggande topp på 1264 meter. Efter att ha startat från liftsystemet på 600 meter så blev turen inte så jobbig utan snarare rätt behaglig.
 
Efter misslyckandet att ta oss till Dalmanhorn beslöt vi att ge det en andra chans men från ett annat håll. Vi hade blivit rekommenderade denna tur av flera äldre Strandabor och i den lokala bokhandeln även lyckats komma över en "reisehåndbok" där första upplagan kom ut 1989. Den lilla boken var faktiskt bra trots de gamla beskrivningarna. I Stranda centrum finns några mataffärer, ölutsalg, bokhandel och sportaffär och ett stort antal frikyrkor så man är nära himlen både nere i Stranda och när man är på fjälltopparna.
 
Nerfart från Dalmarshornet Nerfart från Dalmarshornet

Ola Hillberg och Skaj Ola Hillberg och Skajtext och bilder
Ola Hillberg
Ola Hillberg  
Även detta försök var vi tvungna att avbryta pga obefintlig sikt men på vår väg ner träffade vi många yngre människor på väg till Patchellhyttan för att göra toppturer. De berättade för oss att det var ett idealiskt ställe att utgå från för toppturer, eftersom man är mitt i fjällmassivet med mängder av toppar i närheten med bl a den kända Slogen, varifrån man kan åka direkt ner till havsytan och om man vill ta in på ett av Norges anrikaste fjällhotell, Union Öye.

Sammanfattningsvis skulle jag vilja rekommendera folk som planerar att åka till Stranda att gå upp till Patchellhyttan vilken enligt uppgift rymmer ca 30 personer, kan vara lite trångt på påsken och högsäsong på sommaren men annars gott om plats. Från parkeringen i Engset ar det ca 3 till 4 timmar att nå hytten där det ska finnas mat att köpa. Ute i handeln ska det finnas en modern topptursguide att köpa över området.

God tur!