High Sport
Magazine
resmål Bergen
av Patrik Alm
 
Bergen - det välsäkrade paradiset

Klättring på Hjallarväggen Foto: Patrik Alm
Klättring på Hjallarväggen Foto: Patrik Alm
Skolan hade precis slutat, vi hämtade våra två juniorer och styrde vår hyrda bil mot Bergen. Målet med resan var att klättra så mycket som möjligt, se ett nytt område och sist men inte minst att ha frykleligt morsomt. Vi delade upp resan i två etapper där den första dagen slutade i Geilo dit det tog sju timmar. Det blev en tidig start nästa morgon för att hinna fram och utnyttja dagen i Loddefjord. I och med övernattningen hade vi bara 3.5 timmar kvar i bilen. Loddefjord är en brant klippa där de flesta lederna mäter 20 m och hänger över 4-6 m. Lederna är ganska kroppstunga och de flesta är i svårighetsgraderna 8 - 9-. Är man lite duktigare kan man ha riktigt kul här. Det som är bra är att klippan är regnsäker, om det inte blåser västliga vindar. Vi trodde att detta skulle vara den bästa klippan i Bergenområdet. Men vi hade hört att det skulle vara bra även ute på ön Sotra.

Propagandaväggen Foto: Patrik Alm
Propagandaväggen Foto: Patrik Alm
Vi hyrde ett rum på Skogstuns camping i Fjell på Sotra. Ett bra och förhållandevis billigt alternativ och det bästa av allt var att det visade sig ligga mitt i smeten av alla klätterklippor. Bergen är känt för det dåliga vädret, men det är sällan det regnar hela dagar, här gäller det snabba väderomsvängningar. Detta dåliga väder var inget vi fick erfara förrän den sista dagen.

Den andra dagen startade med mulet väder men inget regn. Vi tog bilen till Hjallarväggen, en 12 - 15 m hög, brant vägg med många, många fina turer på. Men då det blåste lite för mycket vid denna klippa som ligger mycket vackert i en vik, körde vi istället till Propagandaväggen. Den ligger i ett ganska stort klippmassiv på Sotra. Det kan därför vara lite svårt att hitta denna klippa. Anmarschen tar ungefär 20 minuter. De norrmän vi träffat rekommenderade denna klippa. Varför förstår vi inte riktigt, förutom att det går några hårda turer här. I och för sig var det brant men det var chippat på sina ställen vilket tar ner helhetsintrycket. Klättringen på klippan är ganska rolig men det finns roligare klippor i Bergenområdet att lägga sin dyrbara tid på.


Klättring på  Syltöklippan Foto: Patrik Alm
Klättring på Syltöklippan Foto: Patrik Alm
Nu är vi framme vid tisdag då vi hade tänkt ha vilodag, men vädret var alldeles för fint för att vila. Därför valde vi en ny klippa att leka på. Denna gång blev det Syltöklippan. Ännu en vackert belägen klippa som ligger alldeles vid havet (en del leder går inte att klättra om det inte är lågvatten). Vissa av oss fantiserade om Västindien när vi satt och åt lunchsmörgåsarna (kanske lite långsökt men havet hade i alla fall samma färg). Klippan är mellan 20 - 30 m hög något överhängande och klättringen här är superb. Vi var eniga om att skall man någon gång i hela sitt liv sätta upp ett topprep skall man göra det här för på ett ställe kunde man klättra 4 leder på samma topprep och de höll 6+ - 7+ och var 30 m långa. Man kunde klättra i all oändlighet på samma rep. Resten av klippan bjuder på leder från 8- och uppåt. Denna dag hann vi inte med mer än en klippa då vi hade så roligt här.

Onsdag, vilodag! Då åkte vi in till Bergen och tillbringade eftermiddagen med att studera resterande klippor för att lättare kunna välja.

Jens Larssen klättrar på Furunkolosväggen Foto: Patrik Alm
Jens Larssen klättrar på Furunkolosväggen Foto: Patrik Alm
På fredagen valde vi att börja på Furunkolosväggen. Den ligger också alldeles vid havet och är 10 - 15 meter hög. Här finns alla svårighetsgrader. Klippan har inte så mycket friktion men i gengäld crimpergrepp en masse. Bra bultat och fina leder. Då det blev lite molnigare framåt dagen åkte vi till lilla Vindenes klippan (den stora klippa är stängd och alla bultar är bortplockade). Lilla klippan ser otroligt bra ut när man ser den, klättringen är också otroligt bra men tyvärr är friktionen bra den också varför man rent av får ont i fingrarna efter en halv led. Klippan är brant som tusan och greppen är stora men själv kände jag inte de stora greppen, aj! Varning också för de mycket bristfälliga firningsankarna (bara singel bultar med gamla singel karbiner i). Klippan är dock vackert belägen vid en äng, och det viktigaste av allt - där fanns en gamhylla mitt emot klippan, perfekt åskådarplats när näste man gör ett press. Lederna är ganska hårda (7+ och uppåt). Det finns totalt bara 7 leder varav ett par är projekt. Den perfekta avslutningen på dagen fick vi på Hjallarväggen där det vi njöt av den underbara kvällssolen. Hungriga, trötta och nöjda packade vi ihop prylarna klockan 23.00, nu skulle vi snart äntligen få middag.

Fredag morgon, ostadigt väder men vi chansade på att Bötteväggen skulle ge oss god underhållning. Tyvärr klarade vi oss inte från regnet men vi kunde klättra ändå. Undra om inte Bötteväggen är världens bästa klippa om man är 7:a klättrare. Der fanns 11 stycken ev dem i den regionen, alla i mycket hög klass. Välbultat och ca 15 meter högt. Det kan dock vara lite svårt att hitta klippan då i alla fall vi tyckte att beskrivningen var något vilseledande. Men det är värt besväret att leta efter den. Tyvärr satte regnet stopp för mer utomhusklättring den dagen. Det fick bli tidig middag och sedan var det dags att testa den nybyggda inomhusväggen. Det är här som Nordiska mästerskapen skall hållas och man ljuger inte om man beskriver väggen som brant. Den är 16 m hög med Tyrelis strukturvägg.

På lördagen åkte vi hem. Nästan framme vid Oslo var vägen avstängd varför vi måste åka en omväg på 10 mil på små vägar. Och det med en bil full av krymplingar, en med ryggskott, en med kraftiga magsmärtor och en med extremt liten blåsa. Tur att vi var två friska som gjorde allt för att hålla tempot och humöret uppe, för hem kom vi fast det tog 13 timmar. Men vilken bra klätterresa vi hade!!!!!

Sammanfattningsvis kan vi säga att Bergen är bland de bästa klätterområden vi varit på. Det är rakt igenom extremt välbultat och det finns firningsankare överallt. Anmarscherna är för det mesta mycket korta, många inte mer än 20 - 100 m. I bergenområdet finns allt från Loddefjords branta tak till mer tekniska väggturer. Men framförallt är det så otroligt vackert ute på Sotra. Man bor vackert och klättrar i vackra miljöer. Våra favoritväggar var Loddefjord, Bötteväggen, Hjallarväggen, Syltö och Furunkolosväggen. Sageväggen fick vi tyvärr aldrig testat men den såg väldigt rolig ut, testa den och rapportera.

Det blir inte sol på någon klippa förrän kl 12 vilket innebär att tidiga frukostar inte rekommenderas. Klipporna torkar snabbt efter regn.

Telefonummer till Skogstuns camping 00947 56 33 33 09, 00947 56 33 30 13.

Norge Det finns en klätteraffär inne i centrala Bergen där man bland annat kan köpa föraren. En guide över området finns även att köpa på High Sport för knappt 300 kronor.

För mer information om klipporna och lederna gå in på Bergens klätterklubbs hemsida.

Bilresan till Bergen kan kännas lång. Från Göteborg är det ca 80 mil dit men det tar tid mellan Oslo och Bergen, vägarna är små och tidvis mycket slingriga. Men det är vackert här också. Efter Olslo är det lättast är det att köra mot Hønefoss (E 16) och därefter väg 7 mot Gol. Efter Gol fortsätter man på väg 7 mot Geilo men svänger av på väg 50 i Hol. Fortsätt sedan väg 50 tills Ni kommer till E 16 som leder Er till Bergen.