High Sport
Magazine
profiler Veckans profil
Tomas Lundgren
av Jenny Förander
 
  pil Nyheter pil Artiklar pil Resmål pil Everest pil Tävlingar
 
pil Grader
Tomas Lundgren

Thomas Lundgren kan sin ringa ålder till trots betecknas som en veteran i tävlingssammanhang. Sedan några år tillbaka är han med i klätterlandslaget och tävlar flitigt både i Sverige och utomlands. High Sport Magazine får en pratstund med honom mitt under uppladdningen inför Nordiska mästerskapen som går i Bergen lördag 6 november.
 
 
FAKTA TOMAS
Ålder: 22 år
Lever av: läser multimedia
Har klättrat: 6 år
Klubb: Eskilstuna KK
Hur länge har du tävlat egentligen?

I 6 år. Första gången jag ställde upp i en tävling hade jag bara tränat i två månader. Det var ett klubbmästerskap och jag kom tvåa. Jag hade flyt och det var verkligen superkul.

Det måste ha varit knäckande för de gamla rävarna?

Ja, många tog det nog hårt. Jag var ju bara 16 år då, det vet man ju hur det skulle kännas idag...

 
Hur är formen inför NM?

Det här är faktiskt första gången som jag försöker formtoppa inför en tävling. Det är svårt att säga, men det känns bra och jag hoppas att det kommer att kännas ännu bättre på lördag. Väggen är lång, 16 meter, och det passar mig. Jag gillar när det är jämnhårt, inga direkta crux men mycket pump.

Hur laddar du nu sista veckan före tävlingen?

Jag ska åka till Klätterverket (Stockholm) i morgon för att klättra on-sight, vila på onsdag, köra lite campus för att förbättra muskelrekryteringen på torsdag och vila på fredag, och kanske springa lite.

Vem vinner Nordiska mästerskapen?

Jag tror att finnen, Tomi Nytorp, ligger bra till. Peter Bosma är ju också alltid bra, även om han har varit i Frankrike och klättrat mycket ute nu, det är en annan sak än att klättra inne. Said är också alltid bra.

Och dina egna chanser?

Jag SKA gå till final, det SKA gå bra...! Placeringen är
Tomas Lundgren tar i på "Schakalen" 8a Foto: Johan Lundgren Tomas Lundgren tar i på "Schakalen" 8a
Foto: Johan Lundgren
egentligen inte så viktig, det viktiga är att jag känner att jag klättrar bra, får klättra tills jag blir trött, får göra alla sekvenserna så som jag har tänkt. Då är jag nöjd. Det var ett tag sedan jag fick klättra så.

Ja, finalen i Uppsala var väl inte så kul då du (och flera andra) föll av redan på insteget??

Nej, jag kände mig stark och laddad, men jag tror att jag slappnade av lite för mycket på det där movet. Man är liksom inte beredd på att det skall bli så hårt redan på insteget. Men där lärde jag mig en läxa.

Vilken är din bästa placering på NM?

Jag vet inte, runt 14-16 tror jag.

Varför tävlar man i klättring?

För det första så är det ett sätt att träffas, och det är superkul. Sedan är man ju tävlingsmänniska. Det är kul och spännande att tävla.

Kommer du att fortsätta tävla länge?

Så länge som jag kommer att hålla på med klättring, tror jag. Jag kommer nog hålla på länge, jag har inga planer på att lägga av. Det är ju även ett sätt att motivera sig att träna.

 
Varför just klättring av alla sporter?

Jag håller även på med windsurfing, snowboard och skidor och dras av någon anledning till lite udda sporter. Jag provade klättring en gång och sedan gick jag och köpte utrustning direkt. Planen var att jag skulle surfa på sommaren och komplettera skidåkningen på vintern med klättring. Men nu har det blivit mer och mer klättring.

Vad har du för målsättning med din klättring?

Jag har inga speciella mål, annat än att det skall vara kul att klättra. Jag har inga mål när det gäller att göra någon speciell grad. Jag vill klättra roliga leder. Hårda leder är ju ofta roliga, men inte alltid...

Klättrar du bara sportklättring eller även tradklättring?

Första sommaren klättrade jag nästan bara på kil, men sedan gick jag över till sportklättring. Jag tyckte det var roligare. Då kan man pressa gränserna på ett annat sätt, utan att vara livrädd. Visst kan man pressa gränserna även på kil, men jag har inte det psyket. Det är mer bekvämt med sportklättring.

 
Tomas Lundgren bouldrar i Fontainebleau Foto: Viktor Säfström Tomas Lundgren bouldrar i Fontainebleau
Foto: Viktor Säfström

 
Har du någon hemmaklippa?

Ja, Hultberget. Det är 17-18 meter högt och det finns ett trettiotal leder, den svåraste 8-. Men jag klättrar inte så ofta där längre, det blir mest Stockholm, Västervik eller Göteborg. Man får ut så mycket mer av att klättra där. Vi har även hittat en del boulderstenar här runt Eskilstuna, det känns roligare att hålla på med.

Har du någon favoritklippa i världen?

Jag gillade Micha Peck i Slovenien dit vi åkte efter en världscuptävling i Kranj. Vi var där en vecka, men man var för sopig för att kunna klättra de fina turerna. Den klippa som jag har haft mest glädje av är nog Niemisel (Luleå). Det är perfekt för att åka dit en vecka, och jag har massor kvar att göra där.

Har du inte några alpina drömmar, då?

Jag skulle vilja göra någon traditionell big-wall någon gång, få komma upp några hundra meter. Någonting på Kjerag till exempel.

Har du någon speciellt minnesvärd klätterupplevelse?

Ja, det var i Fontainebleau i oktober för två år sedan. Vi gled omkring och bouldrade i en vecka, man var som ett barn... Vi gjorde i genomsnitt 50 boulderproblem om dagen, gjorde aldrig mer än 5 försök på någon boulder. Jag planerar att åka dit i vår igen, och då kanske man kommer att försöka jobba lite mer på någon enskild boulder som man fastnar för.

Har du någon klätterguru eller idol?

Nja, kanske inte idol, men jag gillar att följa Chris Sharma och de ungdomarna. Det är kul att se någon som är så ung (18-19 år) och så bra. Jag gillar hans attityd. Han är inte som fransmännen som bara tränar på plast. Han kan klättra ute i två månader och sedan åka direkt på en världscuptävling. Han gör det han känner för. Det är lite så jag också gör.

Och där tog frågorna slut. Återstår bara att önska Tomas lycka till på NM i Bergen i helgen.

 
av
Jenny Förander