High Sport
Magazine
profiler Veckans profil
Anders Lantz
av Jenny Förander
 
  pil Nyheter pil Artiklar pil Resmål pil Everest pil Tävlingar
 
pil Grader
Anders Lantz

Förra helgen gjorde Anders Lantz sin tävlingsdebut i internationella sammanhang då han tillsammans med Said Belhaj, Max Boholm, Lou Wallin, Julia Bergklint, Jenny Körlin, Jessica Nyberg samt tvillingarna Johan och Harald Gyllensvärd åkte ner för att försvara de svenska färgerna på junior-VM i Courmayeur.
  FAKTA ANDERS
Ålder: 16 år
Lever av: läser första året på samhällsprogrammet
Har klättrat: ca 3 år
Klubb: Göteborgs klätterklubb
Svåraste RP: Slaget vid Lützen 8a, Vikskile
Anders Lantz
Denna intervju kommer därför att handla om just detta - Anders upplevelser från debuten i Courmayeur.

Hur gick det på tävlingen?

Jag har ju aldrig varit med förut, så jag hade inga direkta förväntningar, men jag är ju inte riktigt nöjd. Hade allt flutit så hade det kunnat gå bättre, men jag ballade ur på svårighetstävlingen, och kom näst sist. På speedtävlingen gick det bättre och jag kom på 12:e plats.
Jag fick klättra en tredjedel av första kvalleden och lite mindre på den andra. Egentligen var det inte så hårt som jag trodde att det skulle vara, men jag blev nog nervös. Jag kände att det var något som inte stämde.
Vad tyckte du om tävlingen för övrigt?

Det var en bra vägg, men vi fick sitta väldigt länge i isoleringen. Jag fick sitta i 10,5 timmar, och hade inget med mig att äta, så jag var helt snurrig när jag väl skulle klättra. Och då var jag i mitten av startfältet, de som satt längst i isoleringen fick nog sitta där i 13 timmar.
Isoleringen var i en squashhall och det var trångt på uppvärmningsväggen. Stämningen var inte så tryckt som man skulle kunna tro, det var mest öststatarna som var lite låga och inte så öppna som till exempel amerikaner och kanadensare.
Det var punktkrux på alla finallederna så många föll av på samma ställe, vilket var lite synd, men annars tycker jag att det var bra leder och en bra tävling. Men eftersom jag inte har varit med förut vet jag ju inte hur det brukar vara.

Känner du dig sugen på att vara med på fler internationella tävlingar?

Det var kul att vara med, nu vet jag ju vad det handlar om. De andra var faktiskt inte SÅ bra som jag trodde, de flesta som var med har visserligen klättrat 8c så de är ju duktiga, men jag trodde nog att de skulle vara bättre inomhus. Mest dominerande var slovenerna och fransmännen.
Man blir peppad att träna efteråt och jag tror nog att jag kommer att fortsätta tävla internationellt om jag fortsätter att tycka det är kul. Annars är det ju ingen mening.
Anders Lantz på en sverigecuptävling. Foto: Jenny Förander Anders Lantz på en sverigecuptävling.
Foto: Jenny Förander
Hur mycket tränar du och vad behöver du bli bättre på?

Jag tränar oftast 4-5 dagar i veckan. Det jag behöver bli bättre på är nog framför allt den mentala biten. Att inte bli nervös, inte tänka, utan bara gå in och köra.

Hur ser hösten ut? Har du några speciella målsättningar?

Jag åker nog på träningsläger till Holland i november och till Europacupen i Amsterdam. Jag har inga speciella mål men jag ska tävla i seniorklassen i Svenska Cupen. En finalplats skulle man kunna säga är en målsättning.
av
Jenny Förander