High Sport
Magazine
profiler Veckans profil
Jonas Johansson
av Jenny Förander
 
  pil Nyheter pil Artiklar pil Resmål pil Everest pil Tävlingar
 
pil Grader
Jonas Johansson
– Sveriges snabbaste isklättrare

Du vann alltså isklätter-SM i speed förra helgen. Visste du att du var Sveriges snabbaste isklättrare?

Nej. Jag hade väntat mig att det skulle gå tvärtom, att jag skulle placera mig bättre i Svårighetsklassen, men där kom jag inte ens vidare till final. Men jag är egentligen duktigare på att klättra svårt än på att klättra snabbt.

Hur känns det nu då?
 
FAKTA JONAS
Ålder: 29 år
Har klättrat: 6 år
Lever av: lärare i matte & NO-ämnen
Klubbar: Linköpings KK & Uppsala KK (flyttade till Uppsala för ett år sedan)
Svåraste led: I väntan på solen A3+/A4-, i Svartgöl (på gränsen mellan Östergötland & Småland)
Jonas Johansson
 
Det känns givetvis bra. Jag har nog inte riktigt fattat det ännu.

Vad hade du för taktik i speedtävlingen?

Jag försökte att inte bry mig så mycket om fötterna, bara låta dem gå på som en flodbåt i Missisippi River, medan jag koncentrerade mig på att sätta yxorna bra. Man måste sätta dem relativt löst, men ändå se till att de sitter. Sedan försökte jag hooka så mycket som möjligt där det fanns hål att sätta yxorna i, och göra ett bra vägval förbi takpassagerna.

Hade du tränat mycket inför tävlingen?

Nej, inte målmedvetet för tävlingens skull. Vi bestämde oss för att vara med kvällen innan. Men jag har klättrat mycket is, jag är auktoriserad isklätterinstruktör.

Kommer du att ställa upp nästa år?

Ja, det var roligt. En kul grej. Jag var lite skeptisk innan, tyckte att isklättring inte direkt är något man tävlar i. Det är så många andra parametrar som spelar in i isklättring, det skall vara en vacker upplevelse och det kändes lite malplacerat att tävla. Men det var kul, nu är jag inte skeptisk längre. Det är ett bra sätt att träffas, och jag hoppas att de som var med i år återkommer nästa år. Och att det kommer med fler klättrare då.

 
Hur länge har du hållit på med isklättring?

4 år.

Har du tävlat i någon annan form av klättring?

Jag har varit med på klubbmästerskap inomhus, men det är mest av sociala skäl. Jag har aldrig varit med i Sverigecupen, det är inte min grej. Inte att vara med och tävla, men däremot är det kul att titta på.

Har du bra tävlingsnerver?

 
Jonas äter middag under bestigningen av West Face A2 på Leaning Tower i Yosemite Valley Jonas äter middag under bestigningen av West Face A2 på
Leaning Tower i Yosemite Valley
Hmm, jag har i alla fall ett bra psyke. Jo, jag har nog ganska bra tävlingsnerver.

Vilken typ av klättring tycker du bäst om?

Alpin klättring och mixad klättring. Om jag hade möjlighet skulle jag spendera mer tid nere i alperna.

Vilket är ditt favoritklätterställe?

Det säger väl alla, men det måste bli Chamonix, där finns så mycket... Visst finns det många andra bra områden, men Chamonix är bra om man vill klättra alpint.

Varför håller du på med klättring?

Det är en blandning av olika orsaker. Utmaningen. Man får direkt svart på vitt om man lyckas. Naturupplevelsen. Det är ett trevligt sätt att komma ut och man får se mycket naturliv.
Sedan är det den sociala biten. Man kommer lätt nära dem man är ute och klättrar med. Klättring är helt enkelt ett bra svepskäl för att ta med sig termosen ut och fika.

Vilket är din största klätterupplevelse?

Kanske var det när jag gjorde Piz Badille, en av de sex klassiska nordväggarna i alperna. Det ligger på gränsen mellan Italien och Schweiz, nära St Moritz. Leden var på 28 replängder, ca 1000 klättermeter. Det är en kul tur med mycket av allt - spänning, äventyr. Man klättrar mest klippa, men i en alpin miljö.

Vad är din styrka som klättrare?

Psyket. Jag är bra på att gå på på alpina turer där man kan behöva gå långt mellan säkringarna.

Och dina svagheter?

Att bli irriterad när det inte funkar (säger flickvännen i bakgrunden). Det är framför allt inomhus, jag har högre krav på mig då, men jag kan även bli arg när man är ute och klättrar och det inte går som jag vill.

Har du några planer på framtida projekt eller klätterresor?

Visst har jag funderingar, men inget som är officiellt ännu. Något som jag skulle vilja göra är att åka till Himalaya.

Hur länge kommer du att fortsätta med klättring?

Jag hoppas att jag aldrig kommer att sluta. Det är ju en form av motion som kan utövas i alla åldrar, bara man väljer den svårighetsgrad som passar. Som det känns nu har jag svårt att tänka mig ett liv utan klättring.
av
Jenny Förander