High Sport
Magazine
profiler Veckans profil
Luisa Iovanne
av Jenny Förander
 
  pil Nyheter pil Artiklar pil Resmål pil Everest pil Tävlingar
 
pil Grader
Luisa Iovane

I slutet av 1980-talet var italienskan Luisa Iovane med och fightades i den absoluta toppen i klättervärldscupen. Men medan hennes medtävlare Catherine Destivelle och Lynn Hill för länge sedan lämnat tävlingsarenan kan Luisa helt enkelt inte låta bli att åka så snart det är ett mästerskap på gång.
  FAKTA LUISA

Nationalitet: italiensk

Bor: i Dolomiterna

Har klättrat: sedan 1974

Aktuell: äldsta deltagaren (?) i världscupen

Även om hon inte längre placerar sig bland de allra bästa har hon fortfarande en hel del kvar att ge, och hon har varit klart bäst av italienskorna ända fram till nu, då unga stjärnskottet Jenny Lavarda har kämpat sig in i världseliten.

Jag träffade Luisa för en pratstund på EM i München där hon efter en riktig kämparinsats hamnade på tionde plats.

Vad tyckte du om semifinalleden?

Fantastisk. Den var lätt att läsa och det var kul att jag kunde klättra precis som jag hade tänkt.

Men på ett ställe såg det ut som om du skulle falla av, innan du lyckades ta dig vidare och nästan toppa ur leden...

Ja, jag tror hela tiden att jag skall falla. Jag har inget självförtroende. Eftersom jag inte har tränat någon uthållighet vet jag att jag inte skall komma långt. Jag tränar bara styrka och klättrar ingenting.

Klättrar du inte?

Nej, jag bor långt upp i Dolomiterna och har inte någon att klättra med. Jag tränar bara hemma och gör pull-ups och sådant. Jag har en liten vägg i källaren men där nere är det mörkt, kallt och tråkigt och man måste ha god karaktär för att gå ner och träna. Det är roligare att vara uppe i huset, hålla på med datorn och fixa med annat.

Så det här med tävlingar är inte så viktigt för dig?

Jo, det är jätteviktigt. Det är som en sjukdom, jag kan inte sluta. Egentligen är det emot min person, jag står inte ut med all väntan. Tävlingen håller på i flera dagar, och man får klättra kanske 20 grepp. Men jag hittar inget alternativ och det är trevligt att träffa alla människor.
Jag bor på 1700 meters höjd uppe i Dolomiterna och det är jättevackert och harmoniskt, men jag måste ha något som gör mig frustrerad och får mig att kämpa. Det är därför jag fortsätter att tävla.
Jag och min man har hållit på och byggt hus i tio år och nu är det klart. Jag jobbar inte och har inga barn, så jag har all tid i världen till att träna. Jag skulle kunna träna tio timmar om dagen.

Hur tränar du?

Jag tränar 1,5 timme två dagar i följd och vilar sedan en dag. Ena dagen håller jag på med styrketräning uppe i huset, den andra tränar jag på klätterväggen. Men om det råkar dyka upp något annat att göra så är det alltid klättringen jag hoppar över.

Hur gammal är du?

Det är hemligt. Men jag kan säga så mycket som att jag är lika gamma som Catherine Destivelle och Patric Edlinger. Och Wolfgang Güllich om han hade levat fortfarande.
(Efter idoga efterforskningar kan jag avslöja att Luisa är född 1960)

Hur länge skall du fortsätta att tävla?

Varje gång jag är med och tävlar tänker jag att det är sista gången eftersom jag inte står ut med all väntan. Jag brukar alltid få startnummer över 35. Jag hade egentligen inte tänkt vara med den här gången, men så tänkte jag att München är ju inte så långt borta så jag åkte i alla fall. Men jag har ju inte samma ambitioner som förr. 1989 vann jag en tävling, det var ju en helt annan press då. Nu är jag glad om jag kommer bland de 20 bästa.
av
Jenny Förander