High Sport
Magazine
profiler Veckans profil
Henk "Huub" Kuiper
av Jenny Förander
 
  pil Nyheter pil Artiklar pil Resmål pil Everest pil Tävlingar
 
pil Grader
Henk "Huub" Kuiper

Du flyttade till Sverige och Göteborg för två år sedan från holländska Enschede. Tycker du att det är stor skillnad på klättermiljön i Holland och i Sverige?

Ja, det är mycket mer inomhuskultur i Holland. Här är man mer fokuserad på
 
FAKTA HUUB
Ålder: ? år
Har klättrat: 16 år
Lever av: elingenjör på Volvo
Svåraste led: La liqueur de coco 7c+
Henk "Huub" Kuiper
uteklättring. Man tränar inne på vintern, men med målsättningen att vara i form till utesäsongen börjar.
Sedan tycker jag att attityden är lite bättre här, framför allt bland ungdomar. Det är mer sportsligt, en mer naturlig klätteratmosfär här. I Holland är det mer konkurrerande och man håller hela tiden koll på vad andra gör och försöker vara bättre.
Men träningen är bättre där. Där är klättergymen högre och det är mer motiverande att klättra leder. Jag har svårt att motivera mig att träna här (Klätterfabriken i Göteborg där man nästan enbart bouldrar). Visst kan det vara kul att bouldra ibland, men jag har lätt för att skada fingrarna och kan inte ta i ordentligt. Ute brukar jag inte bouldra. Jag klättrar hellre uppåt och lite lägre.

Går det att klättra utomhus i Holland?

Ja, vi brukar klättra i stan på lite olika ställen. Det finns topos över det. Men nu när det har kommit så många bra inomhusväggar i Holland är det relativt få som klättrar ute.
Några klippor finns det inte i Holland, bara sand och lera. Man behöver dock bara åka 200 meter över gränsen till Belgien så finns det klippor där.
Jag bodde nära gränsen till Tyskland och det närmsta klätterstället där låg 8 mil från min hemstad. I Belgien och Luxemburg kan man också klättra, det var ungefär 30-40 mil att köra.

Hur kom det sig att du började klättra?

Det fanns tre tekniska universitet att välja på, ett av dem hade en klättervägg så valet blev lätt. Det var som en betongskulptur på en vägg i en vanlig gympasal. Den var byggd någon gång på sextiotalet, men den var faktiskt riktigt bra.

Hur ofta åkte ni iväg och klättrade utomlands?

Kanske ett tiotal helger på ett år, påsk och jullov i Frankrike och sedan semester i Alperna hela sommaren. Vi fick sponsring av klätterklubben för att komma iväg på resor.

 
Men nu klättrar de flesta i Holland bara inomhus?

Ja, det är ju många som inte är intresserade av att klättra utomhus. De ser klätterträningen ungefär som att gå och spela volleyboll eller badminton. I början försökte jag förklara för folk att det är mycket roligare att klättra ute, men det har jag slutat med. Det är redan stora problem med att det är för mycket folk i bergen i Tyskland och Belgien. Det skulle inte gå om alla de som klättrar inomhus i Holland skulle börja klättra ute. Det finns helt enkelt inte plats, så det är bra att de inte är intresserade.

Hur många klättrar i Holland?

Procentuellt fler än i Sverige. I varje större stad finns åtminstone en klättervägg.

I somras klättrade du The fish i Dolomiterna tillsammans med Petter From. Varför just The fish?

Jag har tidigare klättrat Moderne Zeite på samma berg och sett The fish. Det är en av de första rent kilsäkrade lederna. Jag har haft det som ett mål under längre tid att någon gång i livet klättra The fish. Jag har faktiskt varit på väg flera gånger, men sedan har det alltid kommit något i vägen.
Jag och en kompis var i området och tänkte ge oss på den, men sedan bröt kompisen foten. Men jag tror inte att vi hade klarat den då om vi hade gett oss på den.
Så i somras tyckte jag att det var dags för en riktig utmaning och så fick jag med Petter på idén.

 
Huub på leden Cassin på Westliche Zine, Dolomiterna Huub på leden Cassin på Westliche Zine, Dolomiterna
Var den som du föreställt dig?

Det är svårt att föreställa sig hur en led skall vara. Det är svårt att ha någon uppfattning om vilka säkringsmöjligheter det finns. 6b kan vara lätt eller supersvårt, beroende på om det är svårsäkrat eller inte. Det var hårdare än jag trodde psykologiskt sett, men inte klättertekniskt.

Var det läskigt?

Det var dåligt säkrat och det är jag inte van vid. Men friklättringen gick bra.

Hur länge höll ni på?

Tre dagar. Vi hade beräknat att om allt gick väldigt snabbt skulle vi kunna klara det på två dagar, men vi hade räknat mat och sådant för tre dagar. Vi hade gissat ganska bra hur mycket säkringar, vatten och så vidare som vi skulle ha med oss.

Men du har gjort en del liknande bestigningar tidigare?

Ja, men inte med aidklättring. Jag har aidat lite grann, men bara väldigt lätt.

Du tappade känseln i fötterna efter det här äventyret. Har den kommit tillbaka?

Det har blivit bättre, men inte helt och hållet. Jag undrar om det kommer att fortsätta vara så. Det stör inte direkt klättringen, men kanske blir det besvärligt om man skall klättra så långa leder igen. Om det är kallt så känns det till exempel inte om man förfryser tårna.

Varför blev det så?

Jag hade stora klätterskor, men man står ju hela tiden på små steg och det blir mycket tryck när man har en tung ryggsäck på sig. Det var inte förrän dagen efter som vi upptäckte det. Petter hade också tappat känseln i tårna, men han har fått tillbaka den nu.

 
Men du har ändå fått mersmak på nya äventyr?

Ja, men jag är inte sugen på att göra något liknande igen. Inte den typen av utmaning, men en annan typ av utmaning.

Du har ett nytt projekt på gång. Vad är det?

Jag och Petter skall åka till Indien och klättra en stor vägg.

Det var en utmaning på ett annat sätt sa du...

Ja, projektet i sin helhet är en utmaning. Inte klättertekniskt, men vi skall försöka fria en bit som bara aidats tidigare. Det kommer att handla om en vecka till tio dagar på berget och det är på hög höjd.

 
Huub på leden Moderne Zeiten på Marmolada, Dolomiterna Huub på leden Moderne Zeiten på Marmolada, Dolomiterna
Du har inte gjort något i den vägen förut?

Nej, jag har aldrig klättrat i Himalaya, och aldrig varit uppe på en vägg mer än två, tre dagar.

Vilken typ av klättring tycker du bäst om?

Vertikal klättring i kalksten. Jag är uppvuxen med det och har bättre känsla för det. Jag är inte så stark på överhäng, föredrar mer teknisk klättring. Sedan kan det vara korta sportleder eller långa väggar. Lite av varje...
Vilket är ditt favoritklätterställe i världen?

Verdon. Lite längre leder i Verdon gillar jag. Dolomiterna och Chamonix är också fint, och Siurana.

Vad är det bästa med klättring?

Det är en tillfredställelse i att sätta upp mål och sedan klara av dem. Det kan vara allt från korta boulders till någon stor vägg. Det är utmaningen... och att klara av den.

Har du klarat av Abstrakt (8a i Göteborg) ännu?

Nej, det är ett move som jag pajar fingret på som är lika svårt varje gång. Andra krux blir lättare för varje gång man försöker, men inte det här. Det skulle vara skoj att klara den, men det måste vara en dag då verkligen allt stämmer. Och om jag klarar den, så kommer jag aldrig att kunna göra om det.

Har du några andra sportklätterprojekt?

Jag har jobbat lite på Machine no line, en 8a i Svanvik som passar mig bra.

 
av
Jenny Förander