High Sports logo High Sport Magazine everestrapporter
23 mars
 
pil Nyheter pil Artiklar pil Resmål pil Profiler pil Tävlingar
 
pil Grader
Rapporter: Väggen uppför Mt. Everest På de här sidorna presenterar vi rapporter från Mt. Everest expeditionen (april-maj 1999) med bl.a. Renata Chlumska, Ola Hillberg och Göran Kropp som deltagare.

Rapporterna skickades till oss av Ola Hillberg.

Ni kan läsa de olika rapporterna genom att klicka på länkar till vänster.
 
Rapport om förberedelser inför Swedish Everest Expedition 1999
23 mars


Nu börjar det verkligen dra ihop sig och som vanligt är det panik och kaos med att hinna få med sig alla prylar, vissa kommer med expressfrakter sista dagen innan flygtransporten som går onsdag 24/3. Vi har tur som har SAS som sponsor vilket gör att vi kan ta med oss mycket utrustning, mat etc från Sverige eftersom SAS står för frakten och även transporten av oss. Göran Kropp har gjort ett fantastiskt arbete med att skaffa samarbetspartners - sponsorer. Göran har genom åren visat hur mycket ett samarbete kan ge och har skaffat sig ett gott renommé bland alla företag som han har samarbetat med. Inför denna expedition samarbetar Göran bl.a. med Ericsson, Mandator, SAS, Hawlett & Packard, mm.

Renata Chlumska isklättrar Foto:Göran Kropp Planeringen och förberedelser tar mycket tid och kraft inför en Himalaya expedition av denna storlek och med så pass höga kostnader för tillstånd och utrustning (bl.a. all elektronik så att ni här hemma i Sverige har möjlighet att följa äventyret direkt). Detta kommer förhoppningsvis (om elektroniken fungerar) att bli den första expedition som kan följas direkt dagligen med bildöverföring hela vägen upp till toppen.

Jag (Ola Hillberg) har haft till uppgift att ta fram lämplig klätterutrustning och annan speciell expeditionsutrustning som dunoveroller, extremsovsäckar och höghöjdstält som tål stormar, etc. Renata Chlumska har arbetat med all administration, tillstånd och den viktiga kontakten med Woncho sherpa och är så att säga spindeln i nätet. Övriga deltagare i expeditionen är tv-kändisen Staffan Heimerson som kommer att sköta rapporteringen från baslägret, Janne Joeus - kameraman som arbetar med äventyrsfilmer och Niclas Lövfeldt - teknikern från Mandator som ska se till att all överföring fungerar.

Under helgen 20-22 mars packade Göran, Renata och jag ett 25-tal expeditionstunnor vägande 25 kg vardera. De ska väga 25 kg beroende för att jakarna (de där långhåriga korna) som bär tunnorna tar 50 kg. Allting i tunnorna måste specificeras på blanketter med vikt och värde och det ska också stå på tunnorna. Det gäller även att försöka få ett system på packningen så att det stora flertalet tunnor går direkt till baslägret utan att behöva öppnas. Om allt går enligt planen går det mesta av utrustningen iväg onsdag den 24/3. Göran och Renata har även packat 3 tunnor med skolmaterial som är insamlat av en skola i Eksjö och ska skänkas till den skola som Göran var med och startade i Khumby Valley 1996.

Renata Chlumska isklättrar Foto:Göran Kropp Vi från Sverige kommer att flyga ner tisdag den 30:e mars på kvällen och anlända till Kathmandu onsdag kväll. Staffan Heimerson som befinner sig i Australien kommer att anlända på söndag. Vi har ändrat planen lite på Görans inrådan så att Renata och jag kommer redan på fredag morgon att flyga till Lukla och vara i Namche Bazar på 3500 meter för att snabba på acklimatiseringen. De andra kommer att få vara kvar i Kathmandu till tisdag för att ordna med alla formaliteter och liknande. Renata och jag kommer troligtvis att gå före de andra till baslägret så att vi kan börja klättringen och acklimatiseringen så snabbt som möjligt. Det tar minst tre veckor innan man är acklimatiserad för ett eventuellt toppförsök. Det kommer i praktiken innebära att Renata och jag ska vara klara för toppförsök i slutet av april och då är nog Göran oss hack i häl också och jagar på.

Det var allt för den här gången. Jag återkommer med en lägesrapport från Kathmandu innan vi tar oss upp till Namche Basar.

Ola Hillberg
Hälsningar
Ola Hillberg

Båda bilder är på en isklättrande Renata Chlumska
Foto: Göran Kropp

High Sports logo High Sport Magazine everestrapporter
29 april