High Sport
Magazine
artiklar Västerviksguiden
av Tomasz Ratajczak
 
omslaget av den nya Västerviksguiden
Recension av Västerviksguiden

En ny guide lanserades i samband med Klätterfestivalen i Västervik. Guiden omfattar området runt Västervik, Linköping och småländska Höglandet. Totalt beskrivs 28 klippor med 503 leder och tre boulderområden i guiden. Av dessa är 315 sportklätterleder (vilket innebär säkring med endast borrbultar och toppankare) och 188 traditionellt säkrade leder (dessa säkras främst med kilar, friends, etc). Leder som sällan klättras eller har vuxit igen har utelämnats.

Klipporna redovisas i alfabetisk ordning med utförliga vägbeskrivningar och en del hjälpande kartor. Även klippornas läge (dvs. när de är solbelysta, hur snabbt de torkar, osv. anges). I föraren får Du all nödvändig information om lederna, dvs. antal borrbultar, ledernas längd, osv. Stjärnmarkering används för att peka ut de bästa lederna. Det brukar vara si och så med stjärnmarkeringar men idéen är bra. Av min egen erfarenhet från området kan jag nog säga att systemet verkar fungera bra i guiden.

Fransk graderingssystem används för sportklätterleder medan svensk gradering tillämpas på leder med naturliga säkringar. Eftersom de flesta sportklättrare ändå pratar franska grader när de ska berätta om sina prestationer så är detta system helt OK.

Inför utgivningen av föraren har ett omfattande renoveringsarbete utförts bland klipporna. Gamla leder har rensats upp och dåliga bultar har bytts ut. Sådana initiativ är alltid välkomna.

Guiden innehåller även 14 fina klätterbilder som avsevärt höjer dess värde.

Nu till lite kritik. Det hade inte skadat att ha en kort beskrivning av klättringens karaktär för varje klippa. Sådana beskrivningar finns för många dock ej alla klippor. Eftersom topon över klipporna är ibland väldigt sparsamma med detaljer kan det tänkas att de naturlig säkrade lederna kan i vissa falla vara lite svåra att hitta. Apropå naturlig säkrade leder så anges deras grad på annat sätt i texten än grader för bultade leder. Detta kan upplevas något förvirrande i början.

Sammanfattningsvis är detta en väldigt bra guide till ett väldigt bra klätterområde. Det unika med Västervik med omnejd är inte antalet hårda leder (de finns där också naturligtvis) utan att det finns så många lätta (under grad 6) bultade leder vilket inte är så vanligt i övriga Sverige.

Jag rekommenderar alla ett besök bland Västerviks klippor.

Guiden finns att köpa på High Sport (150 kr).