High Sport
Magazine
artiklar Tunaberg - en traditionell tillställning
av Ola Hillberg
 
Tunaberg - en traditionell tillställning

Det är mycket tradition och lite nostalgi som präglar den sedvanliga klätterträffen i Tunaberg. Där träffas mestadels tradklättrare som klättrar traditionella leder på ett traditionellt sätt med kilar och TCU:s och där det är totalt avsaknande av firningsankare och dylikt.

Denna helg i mitten av september bjöd på bra väder med osedvanlig värme vilket gjorde att alla klättrare verkade trivas väldigt bra. Under lördagen rådde febril aktivitet i bergen och där stötte man ihop med många gamla goda 70 och 80-tals klättrare som visade att de fortfarande kan sitt hantverk.

 
översikt över Tunaberg Översikt över Tunaberg
Bland de mer välkända namnen sågs bl a Tomas Hansson glida uppför Tunabergs inte alltför hårda leder, där var också hans gamla rival från den tid när det begav sig med tävlingsklättring på 80-talet Rikard Hedman. Rikard var som vanligt i full aktivitet och arbetade på en nytur. Det var faktiskt lite folk under 30 år som var där också bl a några nybörjare från SKK.
 
Staffan håller förmaningstal Staffan håller förmaningstal Där var också Svenska damlandslagets ledare Anita Rostèn med sin nya adept Annika Bergkvist från SKK. Annika som är 22 år visade sig vara en väldigt duktig tjej med en bred inriktning på sin klättring. Under Tunabergsträffen ledde hon bl a Stålfinger och Riksgränsen båda 7- och lite kluriga att säkra. Detta anses vara väldigt bra av oss som frekventerar Tunabergsträffen.

Anita föreslog att High Sport skulle sponsra Annika eftersom hon var den enda tjejen i landslaget som inte var sponsrad. Jag tyckte det lät väldigt bra och beslöt direkt att inleda ett samarbete med Annika eftersom hon passar väldigt bra in High Sports team. Ni kan senare läsa mer om Annika för vi planerar att presentera alla klättrare vi sponsrar med bilder och lite vad de gjort, sin syn på klättringen, målsättningar etc.

 
Till kvällen var det som vanligt fest och för många den stora anledningen att åka till Tunaberg. Festgeneral är som vanligt den gamla smålandsräven från skogarna i Hultsfred - Tommy Schultz som tillsammans med sina medhjälpare hade ordnat en alla tiders middag för de ca 100 personer som var på festen. Som vanligt var det långe Staffan med rösten som dirigerade festen. Han gjorde ingen besviken och hade även dagen efter show när han enligt utsago hade ett av sina vanliga mindre sammanbrott när han klättrade - go on Staffan!

Inga större skandaler rapporteras från festen som avlöpte på ett bra sätt och med första gången med musik frampå
Det traditionella talet till kvinnan på festkvällen Det traditionella talet till kvinnan på festkvällen
småtimmarna vilket Staffan var upprörd över. Det var bara en annan lång klätterprofil från Göteborg som försvann under morgontimmarna med en mörkhårig skönhet.

Vi andra som inte försvunnit klättrade även "dagen efter" dvs söndag även om klätteraktiviteten inte var lika påtaglig. Det klättrades dock en hel del ändå innan det var dags att lämna det natursköna Tunaberg frampå eftermiddagen och säga hej då åt alla gamla och nya klättervänner.

 
Klätterbilder då? Lungt. Här kommer några stycken. Klicka på bilderna för att se dem i större format.
 
Janne Hallander följer på Stålfinger Janne Hallander följer på Stålfinger. Gamla alpinräven Rafael Jenssen håller formen. Klassisk 80-tals klättrare med ryggsäck. av
Ola Hillberg
Ola Hillberg