High Sport
Magazine
artiklar Topptur i Schweiz med dramatiskt inslag
av Ola Hillberg
 
Topptur i Schweiz med dramatiskt inslag
Jag och Bibi skulle tillsammans med folk från Mountain Equipment göra en randonneetur eller som engelsmännen säger "Ski-touring" i Schweiz - vid namn Tour de Soleil.

Det är en 7-dagars tur som startar i Andermatt och går på gränsen mellan Schweiz och Italien med övernattning i hytter i båda länderna.

Årets säsong i Alperna har varit lite speciell när det gäller vädret. Nederbörden har varit ojämnt fördelad, mycket snö på vissa ställen och lite på andra.

När vi kom till Andermatt hade det snöat mycket och prognosen lovade mer snö (ca 80 cm). Detta innebar att hytterna vi skulle bo på var stängda pga svår framkomlighet och stor lavinfara.

Vår guide från England Bill O´Connors föreslog, som alternativ, att vi skulle åka till Zermatt eftersom vädret oftast är bättre där och möjligheterna till toppturer från liftar är goda och möjligheten till bra off-pist åkning är stor. Bill kände till ett bra och billigt hotell (som faktiskt var billigt och bra även för oss svenskar med vår klena kronkurs).

Vi hade 5 fantastiskt fina dagar med både nysnö och soligt fint väder.

En av våra toppturer var Breithorn ca 4200 meter med fantastiskt fin off-pist åkning över glaciären. På nervägen valde Bill en väg där inga spår fanns och vid ett lite brantare parti hade Bill stannat. En av engelsmännen lyckades inte få stopp i tid utan gled förbi och gjorde en lång stoppsladd ett par meter nedanför Bill då han plötsligt försvann med bara huvudet stickande upp i snön. Han hade gått igenom snön och kört ned i en spricka.

Bill reagerade snabbt. Fram med rep, snabbt knyta i en karbin och sedan fram en bit för att slänga repet till honom för att fästa i selen.
Manövern gick bra men situationen var något kritisk eftersom Kevin bara hängde i ena armen med benen dinglande fritt i 10-15 meters A-spricka. Vi kunde nu andas ut något, nu gällde det bara att få upp Kevin.

Problemet var att skidorna tog emot så han var tvungen att få av sig dem, genom att sänka ner Kevin en bit lyckades han få av sig skidorna.

Vi drog sedan, relativt lätt, upp honom med gemensamma ansträngningar. Vi hade dagen innan teoretiskt gått igenom hur man genom utväxling tar upp en person ur glaciärsprickor, nu fick vi träna det i praktiken och det blev inte riktigt som vi hade lärt oss men när olyckan är framme gäller det att göra det lättaste och bästa av situationen.

Vad jag vill belysa med denna korta berättelse är betydelsen av att alltid ha sele på sig vid glacieråkning/vandring.


Ola Hillber av
Ola Hillberg