High Sport
Magazine
artiklar The Fish
av Tomasz Ratajczak
sida 1 (2)
 
THE FISH

Intervjun är med Petter From som tillsammans med den i Göteborg bosatte holländaren Henk "Huub" Kniper gjorde leden The Fish på Marmoladas sydvägg i augusti 1999.
FAKTA OM THE FISH
var: Marmoladas sydvägg i Dolomiterna
antal replängder: 38
antal klättermeter: 1200
antal höjdmeter: 950
antal bivacker: 2 (vid "normal" fart)
grad (UIAA): IX- (fritt) eller VII+/VIII- A3/4 (tekniskt)
 
Varifrån fick ni idén att ge sig på en av de svårare big wall i Europa?

The Fish har varit Huubs stora klättermål i livet. Från början planerade han att göra den med sin gamla klätterpartner från Holland. Men sedan han flyttade till Göteborg letade han även här efter en lämplig klätterpartner. Vi klättrar ihop rätt ofta och träffas även utanför klättringen så när han frågade om jag ville hänge med på The Fish tänkte jag varför inte?

Hade du någon erfarenhet från den typen av klättring?

Nja, jag har ju klättrat längre turer men aldrig något så pass långt och allvarligt.
Fick du då lägga om ditt träningsschema?

Inte direkt. Jag tränade nog lite mer uthållighet. Det blir ju så mycket mer klättring än på en sportklättertur. Sprang lite, cyklade men ingen jätte invecklad träningspogram.

Vilka var dina förväntningar inför en sådan här led?

Vet inte riktigt. Eller ja, jag trodde nog att det skulle vara något lättare. Speciellt svaklättringen var mycket svårare än vad jag hade förväntat mig. Det var inte heller så roligt att klättra som andreman och släpa på den tunga ryggsäcken.
Dimmigt var det. Foto: Petter From Dimmigt var det. Foto: Petter From
Ni drog alltså inte upp ryggsäckar?

Nej vi försökte i början men de fastnade bara. Vi fick då dela på bördan. Den som ledde hade en liten ryggsäck på 2-3 kg medan andremannen fick kånka på en något större. Ca 15 kg.
Första bivacken Foto: Petter From Första bivacken Foto: Petter From Berätta lite om vad ni hade i ryggsäckarna. Vilken utrustning behövs till en sådan tur?

Av klättergrejer hade vi ca 15 Wallnuts från DMM, 5 Camalots, 12 expresslingor, sex stycken 60 cm slingor i dyneema (de här kunde även användas för säkring i sanduren), 5 lösa karbiner, 4 skruvkarbiner, dubbelrep, hjälmar och klätterskor förstås.

Vad åt ni?

Vi hade med oss 4 förpackningar Vildmarksmat, 4 stycken Powerbars, 8 stycken energigel, 1 frukost med müsli och ett paket surbröd. Vi hade också 8 liter vatten. Fast det räckte inte hela väggen så vi fick använda det vattnet som rann nerför berget.

Kläder då? Man måste väl vara förberedd på att vädret kan slå om?

Ja det kan man säga. Även om det var varmt på dagarna så frös vi rätt mycket på nätterna. Vi klättrade i Mitrilbyxor från Klättermusen och lätta skaljackor (DryLite) från Mountain Equipment. Utöver detta hade vi underställ, microfleece, varsin tjock fleece, vantar och mössor. Till bivackerna hade vi var sin bivacksäck i gore-tex.
Hur många bivacker hade ni?

2 stycken. Den första, som man gör i själva fisken (en formation i berget), var väldig dålig. En sluttande hylla 5 meter bred och 1,5 meter djup. Blöt var den också. Den andra bivacken var mycket bättre. En stor hylla där man till och med kunde gå omkring.
Hur var själva klättringen?

Som jag redan sa var svaet i början mycket svårare än jag hade förväntat mig. Alltså, kanske inte mycket svårt men jag trodde att skulle vara en transportsträcka och så fick jag plötsligt klättra. Själva cruxreplängderna är mellan första och andra bivacken. Gör man de fritt blir det IX- (UIAA gradering). Tanken var från början att vi kanske skulle försöka fria leden helt. Men den idén gav vi upp rätt snart. Mycket glest mellan säkringar som man helst inte vill falla i (skyhooks). Det skulle ta alldeles för lång tid att försöka fria dem.

Hur många replängder fick ni aida?

Tre stycken, resten gick fritt. Som svårast var det ca VII+/VIII-.

Intervjun forsätter här.
Andremannen gör det tyngsta jobbet. Foto: Petter From Andremannen gör det tyngsta jobbet. Foto: Petter From
sida 1 sida 2