High Sport
Magazine
artiklar rapport från outdoormässan i Fredrichshafen
av Ola Hillberg
sida 1 (4)
 
Nyheter inför det nya millenniet
Nyheter inom frilufts- och klättervärlden - en subjektiv rapport och reflektioner av Ola Hillberg från Europas största outdoormässa i Fredrichshafen i södra Tyskland


Fredrichshafen bröt sig för några år sedan loss från jättesportmässan Ispo i München. Numera har dock Ispo byggt ett nytt mässområde och försöker få tillbaka outdoor. Detta har gjort att vissa företag i denna mässommar valde att endast ställa ut på Ispo. Dessa företag är de med en bredare och mer modéinriktad verkssamhet som exempelvis North Face, Lafuma, Patagonia, Solomon för att nämna några av de största.

Kvar på mässan i Fredrichshafen var i år bara de företag som har en stark inriktning på outdoor eller är specialiserade outdoorföretag som t.ex. vårt eget Mountain Equipment, Terra Nova och Extremities samt, för att nämna några andra stora, Berghause, Mountain Hardware, Mammut mm. Den svenska representationen är relativt lätträknad men vi såg Hilleberg och Primus. Även Peter och Eva från Klättermusen var på besök och kollade in nya material till sina fina grejer. Vi hade en trevlig kväll tillsammans med Peter och Eva i Meersburg där de berättade lite om vad som var på gång till våren. Förhoppningsvis kommer det äntligen riktigt tekniska skalkläder för tjejer (det behövs nog svenskar för att ta fram det). Peter är fantastisk att höra på med sitt enorma kunnande av material och sina innovativa lösningar. Att ha ett sådant tekniskt märke som kommer från Sverige är nog något vi kan vara lite stolta över.


M. E.'s nya Street Jacket
M. E.'s nya Street Jacket
 
När det gäller tendenser inom outdooraktiviteter verkar det som att det går mot ett "rörligare" friluftsliv och med det menar jag att intresset för att prova på olika aktiviteter ökar. Unga människor är inte så trogna sina aktiviteter utan gillar att testa det mesta och då framförallt i actionaktiviteter som exempelvis klättring, forspaddling och MTB samt även mer traditionella aktiviteter som t.ex. havspaddling och fjällvandring. Multisport verkar fortsätta sitt segertåg men kommer naturligt att fort slå i taket pga att den kräver så mycket av sina utövare. För övrigt väntar jag med spänning på en "riktig" multisporttävling med actiongrenar där klättring uppför ett högt berg ingår och MTB downhill och forspaddling är några av beståndsdelarna så att det inte uteslutande blir en uthållighetstävling. Nog om detta nu. Dags att titta lite närmare på vad som visades på mässan (sett genom mina "High Sport ögon").

Skor från Boreal
Skor från Boreal
 
 
Friluftssektorn visade upp många nyheter med lägre vikt som t.ex. tekniska skalplagg med Packlite och även lätta plagg i andra material som exempelvist vårt eget Drilite Plus från Mountain Equipment. För sovsäckar kom den stora nyheten förra året med Mountain Equipments patenterade system med stretch vid knäna vilket ger en överlägsen komfort. Flera tillverkare har tagit fram lättare säckar för att tillfredsställa framförallt multisportaktivisterna. M.E. har exempelvis en säck på gång under 400 g med en komforttempratur på fem plusgrader. Denna var dock inte var klar än men vi hoppas att den kommer till våren.

Ryggsäckarna blir också lättare med nya material och Mountain Equipment kommer till våren med en ryggsäcksserie utvecklat för alpint bruk, klättrare och skidåkare. Dessa ryggsäckar är lätta och mycket enkla. Ledstjärnan vid framtagandet har varit enkelt och rent utförande.


Sovsäck från Mountain Equipment
Sovsäck från Mountain Equipment
Vi var också och tittade på och provade ingående Bachs ryggsäckar. Bach är ett irländskt märke som hittills har distribuerats av Outside (numera är det bara Utebutiken i Umeå som säljer Bachs ryggsäckar). Grabbarna på Bach verkar vara väldigt duktiga på ryggsäckar. Deras ryggsäckar såg väldigt bra ut. Även de var rena och enkla med ett bra bärsystem och med prisnivå en bra bit under Klättermusens och Arc'teryx. En bra 75-liters säck kommer att kosta under 2000 kr så vi kommer nog att ta hem dem till våren.

För att säga något generellt om färgerna inför nästa säsong så verkar de bli klarare och ljusare även om det grå verkar hänga med ett tag till.

Andrew Denton - chef på M.E. - visar att säckarna är utformade för full rörlighet
Friluft Friluftsnyheter Klättring Klätternyheter