High Sport
Magazine
artiklar Polaräventyrarna Göran Kropp och Ola Skinnarmo
av Ola Hillberg
 
Polaräventyrarna Göran Kropp och Ola Skinnarmo
En intervju med Göran Kropp och Ola Skinnarmo inför deras skidfärd till Nordpolen
 
Göran och Ola var på ett kort besök på High Sport en vecka innan avfärd till Sibirien och starten av Nordpolsäventyret. High Sport har tillsammans med de två äventyrarna tagit fram viss specialutrustning från Mountain Equipment.

När åker ni till Sibirien?

Söndagen 20:e februari.

Hur lång tid blir ni borta?

Vi kommer hem första maj, vi kan vara ute 60 dar på isen sen är maten förbrukad.

Vad har ni för utrustning och vad väger den?

 
Göran Kropp (till vänster) och Ola Skinnarmo Göran Kropp (till vänster) och Ola Skinnarmo
Vi kommer att ha en varsin pulka som totalt väger 130 kg i starten. Bo kommer vi att göra i ett Hilleberg Keron 3.
Vi kommer att sova i specialgjorda sovsäckar från Mountain Equipment som är totalt vattentäta både inifrån som utifrån. Med normala säckar skulle det bli katastrof om pulkan åker i vattnet. Vid -50°C så blir vilken sovsäck som helst till en isklump om den hamnar i vattnet vare sig det är syntet eller dun fyllning. Skillnaden på dessa säckar är att dem är totalt vattentäta både in- och utifrån så dom kan aldrig bli blöta. Dom kommer att ligga på pulkorna under dagarna eftersom dom blir rätt så svårpackade. Säckarna kommer att ha en komforttemperatur ner till -60°C.
Fyllningen är en blandning mellan syntet och dun. Riktiga monstersäckar!
De kläder vi kommer att använda är för mig (Göran) från Helly Hansen och för Ola från Tierra. Vissa extremkläder är specialgjorda från Mountain Equipment men med nämnda företags loga på.
Mat har vi med oss för 60 dagar, säger Ola som har räknat ut kaloriintaget och satt ihop matsedeln utifrån sina erfarenheter från sin solofärd till Sydpolen. Jag har räknat på ett kaloriintag på 5970 kcal/dag plus 2000 kcal från våra egna fettdepåer. För att kalkylen ska hålla behöver vi en extra vikt av fett på ca 15 - 20 kg, säger Ola och spänner ut sin välfyllda kagge samtidigt som han mumsar på en smarrig bulle.

Vilka är de största farorna under färden?

Isbjörnarna är nog det farligaste säger Göran men även råkar ( öppet vatten), dåligt väder, isskruvvallar - is som tornar upp sig och hindrar framkomligheten. Det värsta som kan hända är nog att vi åker i vattnet för då har man inte många minuter på sig att få upp tältet och komma ner i sovsäcken förutom att bli uppäten av en isbjörn förstås.

Vad är det för temperaturer under färden?

När vi startar kan det vara -55°C och blåst och då blir det tufft. Mörkret kommer också att vara ett problem, det kommer att vara ljust mellan nio och tre. Det kommer att bli rimligare temperaturer ju närmare Nordpolen vi kommer.

Kan ni inte starta senare när det är något mindre kallt?

Vi har valt att starta så tidigt för att vara säkra på att det är fruset in till Sibirien.

Hur gör ni om en nödsituation uppstår?

Vi har tre sätt att larma, säger Göran. Vi har vår Iridium telefon som i princip fungerar som en mobiltelefon fast den går via satelliter som snurrar runt jorden. Så fort telefonen får kontakt med en satellit kopplar den sen vidare. (då får vi hoppas att satelliterna går så långt norrut - Ola H:s anmärkning). Vi är även sponsrade av Breitling med deras nya klocka med inbyggt alarm. Det går att dra ut en liten antenn och sen skickar den nödsignaler, det är faktiskt lite James Bond över det, skrockar Göran. Till slut har vi det säkraste som är en argus sändare som skickar signaler hela tiden tills någon uppfattar dem.

 
När började ni planera för äventyret och hur har ni planerat?

Vi började direkt efter att jag kom tillbaka från Sydpolen vilket var för ca ett och halvt år sedan. Jag har ju med mig mina erfarenheter från Sydpolen och korsande av Grönlandsisen och Göran sina från alla expeditioner. Vi vet att en färd till Nordpolen är någonting speciellt och vi har besökt Börje Ausland som förmedlat sina erfarenheter till oss. Vi har också haft stor hjälp av er på High Sport och framförallt från Petter som hjälpt oss i kontakter med Mountain Equipment.

 
De här killarna är populära. Här visar Petter From sin vördnad inför den något generade Ola och den lite mer vane Göran. De här killarna är populära. Här visar Petter From sin vördnad inför den något generade Ola och den lite mer vane Göran.
Hur har ni tränat?

Vi har tränat kontinuerligt hela hösten mestadels med att släpa bildäck, säger Ola.
Jag har varit på "träningsläger" i tre veckor över jul och nyår vid Långberget i Värmland, säger Göran. Där körde jag 3,5 mil skidor på förmiddagen. Efter det åt jag och sov lunch för att på eftermiddagen/kvällen släpa bildäck i djupsnö i ca 6 km i två timmar. Efter Långberget var Ola och jag på Hardangervidda i 6 dagar i hård blåst och white out dvs. obetydligt med sikt. Vi såg inte en människa på hela tiden. Problemet för mig, säger Göran, är att jag inte gick upp i vikt då fast jag stoppade i mig vad jag kunde.

Då kommer jag osökt in på nästa fråga. Hur mycket har ni ätit upp er och hur känns det att stoppa i sig obegränsat?

Jag mår illa, säger Göran och Ola säger att han trivs. Göran säger att han igår åt dubbla portioner stora McDonald's meal med pommes frites till lunch och under dagen lyckats klämma i sig sju semlor. Trots detta har han bara gått upp 11kg. Detta gör att det nesliga repet på fångarna på fortet ter sig mer och mer omöjligt (Göran var med på TV där han hade stora problem att ta sig uppför ett rep). Dessutom får jag springa på muggen hela tiden och släpper mängder av gas vilket nog irriterar min flickvän Renata mest. Ola säger att han har nått sin matchvikt med ca 15kg extra fett men att det nog inte skadar med några kg till.

Vad har ni för mediabevakning?

Man kommer att kunna följa oss dagligen via Internet www.nordpolen2000.com. Där kommer man att se var vi befinner oss, temperatur och det kommer att gå att ladda ner våra telefonsamtal. Aftonbladet.se kommer också att bevaka äventyret och TV 4 kommer att göra en dokumentär om det. På radions P4 kommer vi att prata varje söndag efter kl. 12.00.

Hur är formen?

På en skala 1 till 10 är jag på 8:a, säger Göran. Det hade varit 10 om jag inte känt mig fet. Mentalt är jag på 12. Jag känner mig i bra form, fet och stark, säger Ola på sitt lugna och trygga sätt.

Vi på High Sport tycker det verkar "coolt" och önskar lycka till.

 
Ola Hillber av
Ola Hillberg