High Sport
Magazine
artiklar Västkustens pärlor
av Jenny Förander
 
Västkustens pärlor

Klättersemester i Göteborg?
Inte helt hemma bland alla nyupptäckta klippor och gamla klassiker?
Någon ny Göteborgsguide kan jag tyvärr inte bistå med, men dock några tips om ett gäng leder som definitivt gör livet värt att leva.


Den här gången blir det bara sportklätterleder. Inte för att traditionella kilsäkrade leder skulle ge en sämre livskvalitet, men det finns alldeles för många, antagligen alldeles enastående gamla klassiker som jag ännu inte bekantat mig med. Jag skulle helt enkelt inte kunna göra någon rättvis bedömning, och att Tuborg och Spagaten är magnifika leder vet ju alla redan ändå...
Dessutom är ju tradlederna i Göteborg inte speciellt svåra att hitta. Det är bara att åka till Utby och där finns - nästan allt!
När det gäller sportklättring har dock några nya klippor vuxit upp genom marken de senaste åren. Bland dem finns en hel del guldkorn att vaska fram, även om det naturligtvis inte finns något som går upp emot en riktig gammal klassiker som Hylteberget original.
Alltså. Här följer Göteborgs Topp-tio, i mitt tycke, i just denna stund. Vid närmare eftertanke är de flesta av dem leder som jag har klättrat under de senaste veckorna. Det kan vara ett sammanträffande. Det kan också vara så att jag har väldigt dåligt minne...

Tio i topp
(Obs! Ingen inbördes rangordning av lederna. Observera även att graderna fortfarande är en aning flytande på de nyare lederna)

1. Labyrint 8/8+, Hylteberget.
En gammal kär led på ett gammalt kärt berg. Numera finns det ju ett helt gäng Hylteberg, Övre Hylteberget, Nedre Hylteberget, Hylteberget en trappa upp osv, men originalet, med bland annat Göteborgs första 9- Abstrakt, står sig bra. Labyrint är lång, ger pump, har stora grepp, små lister, balans, undercling, allt...
Har känt på den på topprep några gånger varje säsong de senaste fyra åren. Snart är jag kanske mogen för ett ledförsök... Leden är just ombultad, och skräckfaktorn numera hanterbar (tror jag).

2. Korint, 8/8+, Hylteberget.
Naturligtvis kan jag inte låta bli att nämna denna min första och enda led av denna grad. Den kan vara hur hemsk som helst - vertikal, minimala grepp, inga fotsteg - men också alldeles... alldeles underbar, när varenda rörelse sitter i ryggmärgen och du bara flyter upp för väggen.
Tyvärr är denna led inte längre vad den har varit. Insteget, som bestod av en del stege och en del träd, finns inte mer. Återstår att fira ner uppifrån, eller göra den helt nya traversen (ca 7+/8-) som börjar med insteget till Labyrint.
Det är som sagt lite bökigt att komma till, men vem har sagt att klättring inte skall vara bökig? Lite tålamod bara, leden är värd mödan.

3. Mefisto 7, Hylteberget.
Nej, jag skall inte räkna upp alla lederna på Hylteberget, bara den här också. Mefisto är helt enkelt världens bästa uppvärmningsled. Det bara är så.

4. Sans Balance, 7b (8-), Ulvåsen.
Lång, något överhängande, varierad led. Finns några bultade leder till i ungefär samma svårighetsgrad. I Ulvåsen finns också ganska många naturligt säkrade sprickor runt grad 6.

5. Sheriffen, 7b (8-), Aspen.
Vad kan jag säga mer än ... gör den! Aspen har blivit en riktigt fin klippa, med mest leder i graderna runt 7-/7. Kan inte heller låta bli att nämna Plåt Niklas 7. Magnifik.

6. Vargtass, 7c (8/8+), Svanvik.
För att undvika missförstånd - jag har inte gjort den. Än. Men den är fin! Brant, lång, ihållande... Egentligen skulle jag nämna hela Svanviksklippan på en gång, den är maffig, och det finns många fina leder, typ Barbie i rymden med flera. Allt är mycket brant. Och mycket soligt. Bör undvikas varma dagar.

7. Zwergenschreck, 7a+ (8-), Tyskklippan, Vikskile.
Vikskile är ett kallt ställe, men tyska klippan är ett undantag, och Zwergenschreck är en mycket kul led. Om man lyckas lätta från marken vill säga.

8. Hooka Hey 7b (8-), Rabiesväggen, Utby.
En riktig godbit på lite rutten klippa som har god friktion och oväntat goda grepp. De andra lederna här är också väl värda att göra, det finns allt från 6:or till 8+.

9. Ankdammen, 7, Seglora.
Seglora ligger ju en bit från Göteborg (45 min. per bil), men är ett givet utflyktsmål om man är ute efter lite lättare bultade leder. På nya klippan finns många leder i graderna 6-7 med endast någon meters mellanrum. På gamla klippan finns också lite 6:or, men där finns även Ankdammen, en 7:a som är rejält pumpande. Rekommenderas! Vill du ha något hårdare, testa Hybris som garanterat tar dig ner på jorden igen.

10. Elefantöra, 7-, Gunnilse.
Denna led har inte grepp, den har elefantöron. Och ändå är den ganska jobbig, av någon underlig anledning. En fin liten klippa, som gjord för en ljum sommarkväll, strax innan solen går ner.

Ja, det var mina topp-tio i Göteborg med omnejd. Fråga mig någon annan dag och svaret blir kanske något helt annat. Det börjar redan poppa upp en massa leder i huvudet som naturligtvis borde ha varit med på listan.
Nåväl, dessa leder är garanterat värda att ödsla en liten bit av sin dyrbara tid på. Ha en trevlig klättersommar på Västkusten!

(Hittar du inte till klipporna så finns ju alltid High Sport-butiken på Torggatan 3-5 som en räddare i nöden. Där vet de allt som är värt att veta...)

Jenny Förander