High Sport
Magazine
artiklar "It's all about commitment"
av Jenny Förander
sida 1 (2)
 
Klättring den hårda vägen
"It's all about commitment"

Varför denna böjelse för leder med obefintliga säkringar och oomtvistlig dödspotential?

Leo Houlding vill verkligen få oss att förstå denna specialitet som har relativt få utövare utanför det brittiska öriket.

Han tar sats på nytt: "we do it because..."
Neil Gresham FAKTA NEIL
Ålder: 27 år
Bor: Sheffield
Yrke: jobbar för DMM 6 mån/år, klättrar på heltid 6 mån/år
Favoritklätterställen: Turret i Norra Wales, Ben Nevis, Skottland (isklättring)
Klättrar: allt (växlar mellan trad- och sportklättring, is- och "djupvattenssoloklättring" (kommande nytt ord i svenska akademiens ordlista?)
Framtid: reda ut sitt kärleksliv, åker snart till Australien för att klättra
Sponsorer: DMM, Sprayway, La Sportiva
Men orden sviker åter denne annars så vältalige yngling.

Han skrattar till.

- Fuck this...

En och en halv timme bildvisning senare har vi nog ändå blivit lite klokare på vad det handlar om.

Och det är knappast dumdristigt risktagande och adrenalinkickar.
Leo Houlding FAKTA LEO
Ålder: 18 år
Bor: nej (reser och klättrar, förvarar sina saker i vänners garage)
Yrke: klättrare (målsättningen är att aldrig skaffa sig ett "riktigt" jobb)
Favoritklätterställen: Gogarth, en havsklippa i Norra Wales, El Cap
Klättrar: tradklättring - så kallad headpointing, aldrig sportklättring
eller inomhus
Framtid: leva tills han blir 150
Sponsorer: DMM, Berghaus
Snarare en nästan andlig upplevelse. Respekt för den orörda bergväggen. Och självkännedom.

- Man ger sig inte på en sån här led utan att lita på sig själv till hundra procent, säger Leo. Skorna, ja allt, måste kännas perfekt.

It's all about commitment.
De engelska proffsklättrarna Leo Houlding och Neil Gresham har tillsammans med ett gäng landsmän spenderat tio dagar på Häller i Bohuslän. Neil var här för en månad sedan och stiftade bekantskap med Richard Ekeheds beryktade led Minaret (E8 6c). Minaret är avbildad på omslaget till Bergsport (dec -98), därifrån kommer även följande citat:

Minaret lär inte bli repeterad i första taget eftersom den hör till den skara leder som Richard benämner som "seriösa" det vill säga livsfarliga.

Nu är det i alla fall gjort, Neil gjorde första repetitionen av Minaret. Leo sparar den för on-sight (!) men satte istället upp en ny tur, Savage horse (E9 6c), med, som han säger, marginella säkringsmöjligheter.

- Det är lite skyhooks och RP:s, säger han med ett nöjt leende.

Kändes det som ett farligt projekt att göra Minaret?

- Nej. Jag tränar in en led på topprep så att jag vet hur alla moven skall göras. Sedan är det bara att gå på, då är man aldrig rädd, berättar Neil som dock föll på slutkruxet på första ledförsöket.
Neil Gresham under andra bestigningen av "Minaret" E8 6c, Häller Foto: Gresham Collection Neil Gresham under andra bestigningen av "Minaret" E8 6c, Häller Foto: Gresham Collection
- Minaret är en perfekt led, den läskiga delen i början är inte så svår medan den är bra säkrad när man gör den fysiskt svåra delen på slutet. Hade man satt bultar i början hade det tagit bort ledens karaktär, första delen hade blivit för lätt och leden hade blivit ojämn.
Neil Gresham under förstabestigningen av "Post Modern Arete" E6 6c, Häller Foto: Gresham Collection Neil Gresham under förstabestigningen av "Post Modern Arete" E6 6c, Häller Foto: Gresham Collection Men att göra den on-sight som Leo har tänkt...?

- Han har sett oss klättra den och kan moven. Dessutom är den första osäkrade delen så lätt för honom, han har ju klättrat 8a+ onsight, säger Neil. Det är ett kalkylerat risktagande, baserat på erfarenhet. Man vet att man klarar det efter att ha klättrat en stor mängd liknande leder förut..

Tillför det en extra dimension att klättra farliga leder?

Neil:- I England säger vi inte att vi klättrar farliga leder, eftersom det ordet antyder att det skulle vara något dumdristigt. Vi säger seriösa leder. Jag håller även på med sportklättring och kommer alltid att älska det, men tradklättringen ger en större helhetsupplevelse.

Leo: - Jag klättrar aldrig sportklättring, det är inte det jag föredrar. Jag ägnar mig framför allt åt headpointing, vilket innebär att träna in en seriös led minutiöst på topprep för att sedan göra den. Man försätter sig i en mer krävande situation. Det är en djup, nästan andlig upplevelse, ett sätt att lära känna sig själv och finna den perfekta harmonin mellan kropp och själ. Den mentala biten är viktigare än den fysiska styrkan.
Neil: - Headpointing handlar om att veta hur ditt huvud kommer att reagera i en stressad, krävande situation. Att kunna göra en sportklätterled i grad 8c betyder inte att man därmed kan göra till exempel Leos nya led på Häller.

Många inbillar sig att de som ägnar sig åt headpointing gillar att ta risker och är ute efter ständiga adrenalinkickar. Det är långt ifrån sanningen menar Neil:

- Det är ju inte som att hoppa bungyjump, säger han. Att klättra på det här sättet innebär en djup personlig upplevelse.
- Tvärtemot vad en del tror handlar det ju om att man inte skall bli rädd, säger Leo. Tradklättring är så säker som du gör den till. En bra klättrare är den som klättrar en led så säkert som möjligt. En dålig klättrare som håller på att fäppla med klippen kan riskera livet på vilken sporttur som helst.

Han säger att han har varit i Sverige i tio dagar. Under den tiden har han endast varit i fara under 30 sekunder, så någon självmordskandidat tycker han inte att han är. Utöver Leos seriösa nytur har de gjort ett tiotal nya leder i varierande svårighetsgrader. De betonar att det är kvalitetsleder de är ute efter, inte bara svåra leder med dödspotential.

Att de kommer till Sverige för att klättra beror bland annat på att alla bra leder på de brittiska öarna redan är gjorda. Där finns många klippor som den i Häller, men skillnaden är att på Hällerklippan liksom i övriga Bohuslän finns en fantastisk potential för nyturer. Men Neil hade också mer personliga skäl för att vilja göra Minaret.

Artikeln forsätter här.
Patch Hammond på ett projekt, Häller Patch Hammond på ett projekt, Häller
sida 1 sida 2