High Sport
Magazine
artiklar Bohusblot - en "grisig" historia
av Ola Hillberg
 
Bohusblot - en "grisig" historia
OBS vissa inslag i artikeln kan upplevas stöttande av icke-köttättande personer

 
De fröjdiga männen och kvinnorna i Bohuslän hade i år igen kallat till blot där det utlovades fest och klättring. Inbjudan hade kommit till de fredliga grannarna söder om deras marker och en liten skara klättrare hade hörsammat inbjudan till deras borg i Bärfendalen där deras magnifika klippor tornar upp sig i landskapet. Under blotets första dag var det många klättrare ute i bergen (trångt blir det dock aldrig i Bohuslän). Vädret var magnifikt på gränsen till för varmt på klipporna i solen. Jag och Janne hade för avsikt att besöka ett nytt svaberg men hann inte börja klättra förrän det kom en arg kärring och körde iväg oss. Lika bra det tänkte vi och beslöt oss för att åka till Hallinden eftersom det, pga häckande fågel, endast är öppet för klättring under sista delen av sommaren. Där fick vi klättra en av Bohusläns pärlor Pricemaster och en annan gammal klassiker som heter I andra hand.

Sen var det dags för blot där Bohusläns mäktiga män hälsade oss välkomna. Där fanns klätterledaren Rikard Rättrådig och medicinmannen Joakim Olofkonung. Vem som sköter deras kassakista förstod vi när det murrade till och ett exklusivt fordon sladdade upp på grusvägen till borgen och kassafogden Vändakrona Sobel gled ur skönheten.

 
Jan Hallander klättrar på Hallinden Foto: Ola Hillberg Jan Hallander klättrar på Hallinden Foto: Ola Hillberg
En "grisig" historia Foto: Ola Hillberg En "grisig" historia Foto: Ola Hillberg

Ola Hillberg av
Ola Hillberg
Festen var en trevlig historia med mycket god mat och dryck därtill och en god stämning. Rikard hade hand om själva grisen som smakade utmärkt och vi alla hade en skön kväll framför brasan. Jag själv var tvungen att åka hem på kvällen men enligt uppgift pågick blotet hela natten fram till morgonen. Vi hoppas att Bohuslänningar fortsätter att ta hand om sina klippor på det utmärkta sätt de gör och att det kanske är dags att komma ut med en guide. Enligt obekräftade källor ska det finnas ett antal gamla guider till salu på ett antikvariat i Haga för den som händelsevis inte köpte någon när den senaste kom ut. Vi hoppas givetvis också att det blir blot även nästa år och tackar för Bohuslänningarnas gästfrihet i deras fina stuga.